SKOK U 20 DANA Ulje u Hercegovini skoro 6 KM po litri, ostale namirnice u 'stanju mirovanja'

namirnice, cijene, ulje, brašno, mlijeko, šećer
Hercegovina.info

Cijena litra ulja u Hercegovini ide prema 6 maraka. Ukoliko se nastavi ovaj trend poskupljenja, moglo bi se dogoditi upravo ono što smo najavili prošli mjesec, a to je da se praktički izjednači s cijenom maslinovog, pa bi tako brojni svoja jela mogli spremati upravo na ovom drugom.

Još polovinom prošlog mjeseca Hercegovina.info napravila je 'đir' nekim od trgovačkih lanaca u Hercegovini kako bi provjerili cijene osnovnih životnih namirnica koje nam postaju luksuz. Tako je cijena ulja za samo dvadeset dana skočila za više od dvije marke, dok kod ostalih namirnica nismo primijetili neke velike promjene.

U tri trgovačka lanca: Bingo, Konzum i Namex, još smo prošlog mjeseca za uzorak ulja i usporedbu cijena uzeli ono 'Floriol'. Cijena je u tri navedene trgovine bila: Konzum (3,95 KM), Namex (3,75 KM), dok je najjeftinije bilo u Bingu i iznosilo je 3,70 KM. 

namirnice,cijene,ulje,brašno,mlijeko,šećer

Danas potpuno drugačija i skuplja slika. Za ulje 'Floriol' u Bingu ćete izdvojiti čak 5,80 KM. U Namexu ćete pak isto platiti 5,05 KM, dok navedeno ulje u dvije Konzumove trgovine nismo ni pronašli. Tamo kupcima stoji obavijest kako najviše mogu kupit do pet litara ulja.

Kada je u pitanju brašno, ono koje brojni najviše koriste, Klasov 'Zlatni puder' cijene su i tu porasle. Prošli mjesec u sva tri navedena trgovačka lanca bila je 1,90 KM za kilogram. Cijena u Bingu se tu nije mijenjala, u Namexu je narasla za svega 5 feninga, dok je današnjom provjerom na Konzumovim policama istaknuta cijena bila 2,10 KM.

namirnice,cijene,ulje,brašno,mlijeko,šećer

Kada je u pitanju vreća brašna od 25 kilograma, ona je prešla brojku od 30 KM. Najskuplja je ona od 31,25 KM.

Cijena mlijeka nije se praktički mijenjala. Za litru Vindijnog 'Zbregova' izdvojit ćete 1,70 KM, u Bingu je ona za samo 5 feninga viša.

namirnice,cijene,ulje,brašno,mlijeko,šećer

Cijene šećera su također u 'stanju mirovanja'. Bingo svoj šećer prodaje za 1,65 KM po kilogramu, u Konzumu se onaj 'Brazil' može kupiti po istoj cijeni, dok u Namexu svoj 'Trend' cijene na 1,70 KM.

Kada su u pitanju jaja, u Konzumu i Namexu smo za uzorak uzeli ona domaća od farme 'Luburić'. Za 10 jaja potrebno je izdvojiti 3,40 KM, dok Bingo svoj proizvod prodaje za 3,10 KM. 

Sve u svemu, osim goriva, i ulje nam je trenutno 'zlatna tekućina'. No, možda već sutra cijene budu nove.