SINDIKAT UČITELJA HNŽ Nemamo mogućnost napredovanja u struci, a to nije jedini problem

Sindikati učitelja
hercegovina.info

U prostorijama Unije neovisnih sindikata Hercegovačko - neretvanske županije danas je održana tiskovna konferencija Sindikata osnovnih i srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku.

Pravilnik se ne primjenjuje

Pred predstavnike medija izašli su: Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić i Goran Miličević. Oni ističu kako su nezadovoljni Pravilnikom o stručnom usavršavanju, vrednovanju i napredovanju koji je na snazi od 2013. godine, a uz to se i ne primjenjuje.

"Više od deset godina odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici, a i ravnatelji u osnovnim i srednjim školama nemaju mogućnost napredovanja u struci. Postojećim Pravilnikom o stručnom usavršavanju, vrednovanju i napredovanju nisu zadovoljni odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici. Pravilnikom nisu zadovoljni ni ravnatelji koji bi po njemu trebali vrednovati djelatnike", ističu.

"Pravilnik je na snazi od 2013. godine, ali nikada nije bio prihvaćen ni od djelatnika ni od ravnatelja, te se deset godina ne primjenjuje, čime je nanesena velika šteta obrazovno - odgojnom procesu i samim djelatnicima kojima je onemogućeno napredovanje. Tako nema nikakve razlike između djelatnika koji je tek položio stručni ispit i onih koji su pred mirovinu. Poništen je stupanj motivacije i isticanja onih koji zaslužuju biti prepoznati jer postižu iznadprosječne rezultate", dodali su Sindikati.

Posao započet, ali ne i dovršen

"Sindikati osnovnih i srednjih škola odlučili su stati na kraj ovakvoj praksi te su uz blagoslov ministra Rašida Hadžovića pozvali oba Zavoda i ravnatelje škola da zajedno iznađemo rješenja i Pravilnik stavimo u funkciju. Nakon jako optimističnog i skoro dovršenog rada na Pravilniku došlo je do prekida sudjelovanja u radu Pedagoškog zavoda te je tako onemogućeno iznalaženje rješenja. Pedagoški zavod je zauzeo stav da je čitav rad radne grupe sporan tj. nezakonit.

Zamolili smo ministra Rašida Hadžovića da upotrijebi svoj autoritet i vrati za stol Pedagoški zavod kako bi ponovno oformili radnu skupinu i završili započeti posao na dobrobit svih zainteresiranih strana, ali do toga nije došlo", navode.

Moguć je štrajk

"Kako se zbog navedenog problema nitko puno ne sekira, Sindikat učitelja HNŽ donio je odluku kojom poziva sve djelatnike da ne primaju vježbenike tj. da ne rade poslove mentora i savjetnika, a ravnatelje da u škole ne primaju djelatnike Zavoda", poručili su.

Problemi su brojni

Pored tradicionalno najvećeg problema u obrazovanju, a to su male plaće, Sindikat navodi nemogućnost napredovanja kao jednog od većih problema u školstvu HNŽ, a tu su još i ostali problemi:

- učitelji i nastavnici s VŠS u osnovnim školama su diskriminirani i primaju 15 posto manju plaću od kolega u VSS za rad jednake vrijednosti zbog čega će ako se ne riješi ovaj problem stupiti u štrajk (i pored obećanja od Ministra i Vlade ovaj problem nije riješen do danas i traje skoro godinu i pol dana)
- nema općih sistematskih pregleda za djelatnike
- iznos toplog obroka se ne usklađuje po zakonu, tj. Kolektivnom ugovoru
- nema jubilarnih nagrada (dok u zapadnim zemljama radnici primaju 13. i 14. plaću, mi ne možemo dobiti ni jubilarnu) itd, zaključuje Sindikat učitelja HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.