HNŽ Ublažene mjere za škole i vrtiće, zadovoljni i u Sindikatu učitelja

Škola ploča
Hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je je usvojila Izvješće o epidemiološkoj situaciji covid-19 u kojem je istaknuto kako HNŽ u posljednja tri mjeseca bilježi blago poboljšanje epidemiološke slike, stoga je, na inicijativu obrazovnih institucija, a temeljem procjene epidemiološke situacije koju je uradio Zavod za javno zdravstvo, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio, a Vlada danas prihvatila, revidirane preventivne higijensko-epidemiološke mjere za rad školskih ustanova i vrtića koje se će primjenjivati od 15. veljače s rokom važenja od 14 dana.

Istaknuto je donošenje sljedećih ublaženih mjera u školama: broj učenika u učionicama ograničava se na način: da se osigura fizička distanca najmanje jedan i pol metar, dozvoljava se održavanje nastave za učenike od prvog do petog razreda u punom obujmu, bez dijeljenja na skupine u trajanju od 2 sata i 30 minuta;  nastava tjelesnog odgoja u pravilu će se izvoditi na otvorenom uvijek kada to dopuštaju vremenske prilike, a iznimno i pod strogim epidemiološkim mjerama u školskim dvoranama.

Također, u školama u kojima se obrazuju djeca s poteškoćama u razvoju treba omogućiti održavanje sati sukladno potrebama škole uz pridržavanje epidemioloških mjera; učenici jednog odjela pohađaju nastavu samo u jednoj učionici s tim da se kabinetska nastava u osnovnim i srednjim školama dozvoljava prema potrebama škola uz striktno poštovanje epidemioloških mjera. U vrtićima se dozvoljava povećanje broja djece u vrtićkim skupinama ovisno o prostornim mogućnostima i uz poštivanje nužnih higijensko-epidemioloških mjera.

Revidiranim mjerama zadovoljan je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Škola ploča

"Ja sam ovo i očekivao nakon našeg posljednjeg sastanka kada smo razgovarali da će sve ići prema Stožeru i čini mi se kako u ovoj odluci ima jako dobrih stvari. Velika je promjena ta, što razredna nastava ide na 2 sata i 30 minuta u odnosu na dosadašnja dva sata, ali i bez dijeljenja na skupine. Do sada su se svi razredi koji su imali preko 18 učenika dijelili u skupine. Učitelji su do sada radili najprije s jednom skupinom, pa su se učionice provjetravale, pa bi onda dolazila druga skupina, radio se znači dupli posao. Učenicima koji nisu u školi materijal se slao online. Sada znači imamo kompletne razrede od prvog do petog razreda bez skupina. Također nastava tjelesne kulture se do sada nije izvodila sada će se i to moći", ističe Lauš.

Smanjena je i distanca.

"Dobro je da se i distanca smanjila. Smatram da imamo dovoljno velike učionice u kojima mogu biti svi učenici iz odjeljenja. Mi nemamo prevelike brojeve učenika po jednom razredu. Otprilike ta brojka se vrti oko 22 ili 23 učenika po odjelu, možda negdje do 25 učenika u gradskim školama. Puno znači ovo smanjenje distance."

Pomak je i odluka Federalnog stožera.

"Epidemiološka situacija u našoj županiji je sve bolja. Znate i sami kako je tvrd stav imao naš ministar po pitanju nastave. Ministarstvo se držalo onoga što kaže Federalni stožer. Drago mi je kada sam vidio da je sada isti taj Stožer prebacio na županijske stožere odluke i dao im da oni mogu odrediti kako će organizirati nastavu."

Lauš se nada potpunoj normalizaciji do početka ožujka.

"Ovo su opuštajuće mjere koje će se ako rezultati budu dobri, a ja se uzdam u Boga da hoće, već za petnaestak dana početi primjenjivati i za učenike od šestog do devetog razreda te da oni krenu u školu dan za danom uz izvođenje svih predmeta. Na tome treba raditi. Nadam se da ćemo već početkom ožujka imati kompletnu nastavu kakvu želimo u svim uzrastima od prvog do devetog razreda, a posebno za one koji pohađaju deveti, jer to su završni razredi i potrebno im je dosta rada budući da oni odlaze u srednje škole i moraju se dobro pripremiti. Ništa ne može zamijeniti rad učitelja i učenika izravno u učionici. Puno truda smo mi iz Sindikata i roditelji uložili da se nastava što prije normalizira. Bit ću sretan kada se nastava vrati u potpunosti za sve, a nadam se da je to vrlo brzo", rekao je Slavko Lauš za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.