SINDIKAT HT MOSTAR UPRAVI Mi svoju plaću zarađujemo za razliku od vas

HT Eronet
hercegovina.info

Sindikat HT Mostar na svojoj službenoj stranici i facebooku danas je objavio novi txt u vezi nepotpisani granskog kolektivnog ugovora. Priopćenje koje je izdano točno mjesec dana od njihova stupanja u štrajk, poslali su i članovima sindikata i medijima.

"Poštovane kolegice i kolege - članovi Sindikata, evo danas se navršilo 30 dana od kada smo stupili u Štrajk zbog odbijanja Fadila Novalića i Vilima Primorca da se zaključi Granski kolektivni ugovor, koji bi jamčio zaštitu plaća i ostalih materijalnih prava radnika."

"Tražili smo samo da imamo sigurnost u sljedećih 12 mjeseci bez ikakvih povećanja primanja, iako ste VI svojim radom u pandemiji zaslužili i to. Ali vidimo da je Upravi HT to bilo previše, jer su još u travnju odlučili smanjiti plaću. Vjerujemo da su taj plan prolongirali djelimice zbog pritiska Sindikata ali i lokalnih izbora, te izbora u Mostaru. Kada to sve prođe moći će raditi što hoće jer računaju da ćemo mi i dalje biti ovce za šišanje koje će strpljivo raditi i šutjeti, te se pomiriti s mrvicama koje nam oni u svojoj milosti odluče dati. Sve po onoj staroj matrici: “što se radnici bune dajemo im plaću“, za ovaj stav ste i Vi svi krivi. Vrijeme je da jasno i glasno kažemo Upravi HT:  “MI SVOJU PLAĆU ZARAĐUJEMO, za razliku od Vas“.

"Neki od nas su očekivali da ćemo brzo štrajkom prisiliti  Uprave i Vladu da promjene svoje stavove. Među nama je bilo spremnih na dugu borbu jer su svjesni da spomenuti vode brigu samo o  svojim interesima, a radnici su im samo brojevi tj. trošak kojeg treba smanjiti na bilo koji način kako bi njima ostalo više", ističe je predsjednik Sindikata Saša Živković.

"Istina Štrajk do sada nije doveo do zaključenja Granskog kolektivnog ugovora, ali je ipak napravio velike pomake. Ovaj tjedan su vođeni  razgovori između Uprava kompanija i Premijera, te se uz Upravu BH Telecoma, koja je bila suglasna i ranije, izjasnio i Premijer Fadil Novalić da će Vlada FBiH zaključiti Granski kolektivni ugovor ako Uprava HT dostavi pismenu suglasnost."

"Sada se nalazimo u situaciji da je jedina prepreka zaključenju Granskog kolektivnog ugovora, Uprava HT. Da bismo bili precizniji jedine prepreka za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora su Vilim Primorac i Goran Kraljević, jer nakon izmjena statuta HT oni mogu na sjednici Uprave društva svojim glasovima donijeti odluku", dodaje Živković.

"Nema više skrivanja iza blokada manjinskog vlasnika. Sve je u rukama Vilima Primorca i Gorana Kraljevića, koji predstavljaju državni kapital, a predloženi su od strane HDZ BiH i za svoje postupke odgovaraju istomu. Iz navedenih razloga moramo javno tražiti od HDZ BiH, da se izjasni podražava li ovakvu politiku koja se provodi u HT Mostar. Vjerujemo da ih je HDZ BiH predložio i izabrao sa zadaćom da rade u javnom interesu, ali posljednjih mjeseci je jasno da tako ne rade", kaže Živković.

"U slučaju da uskrate suglasnost na Granski kolektivni ugovor, u roku od 5 dana javno ćemo tražiti smjenu nesposobne Uprave i proteste usmjeriti prema Upravi i HDZ-u BiH."

"Pozivamo sve članove Sindikata i sve radnike HT Mostar da se probude i od ponedjeljka inteziviraju  štrajk do potpune blokade poduzeća, te da  prihvate činjenicu da ovo nije samo borba za Granski kolektivni ugovor . Ovo je borba za vaše plaće, za vaša radna mjesta i za opstojnost HT Mostar. Ne želimo biti sljedeći  slučaj „Aluminij“, a sa ovim načinom upravljanja u HT izvjesno je da idemo prema tom scenariju."

"Jedini način da ostvarimo svoje zahtjeve je da kroz Štrajk ostvarimo pritisak na Upravu HT zbog kojeg će početi voditi računa i o radnicima a ne samo o sebi i svojim interesima."

"Budite odlučni!  Ustrajte s nama u Štrajku! Budite hrabri! Držimo se zajedno i na taj način ćemo sigurno uspjeti!", poručio je predsjednik Sindikata HT-a Mostar Saša Živković.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.