ONI SU SE IZBORILI Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija

ONI SU SE IZBORILI Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija
hercegovina.info

Vlada Federacije BiH danas je konačno potpisala Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u Federaciji, priopćili su večeras iz Sindikata HT-a.

'Poštovane kolege članovi sindikata, danas je potpisan Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u FBiH. Potpisani GKU uređuje prava radnika HT Mostar u slučaju privatizacije kao i obveze Vlade FBiH ako do toga dođe.  Sva ostala prava radnika u HT Mostar i BH Telecomu će se urediti kroz zaključenje kolektivnog ugovora kod poslodavca. Vlada FBiH je svojim današnjim zaključkom obvezala HT Mostar i BH Telecom da se kroz tzv. kućne kolektivne ugovore urede prava radnika u našim kompanijama na rok od 3 godine. Držimo da je potpisivanje GKU uz promijenjeni  zaključak Vlade F BiH po pitanju KU kod poslodavca korak u dobrom smjeru na zaštiti  prava radnika. Prvi dio posla smo završili sada nam ostaje drugo poluvrijeme , pregovori za kućni KU tj. materijalna i nematerijalna prava radnika HT Mostar nakon čega ćemo moći reći da smo uspješno zaključili postupak pregovaranja', navodi se u pripćenju.

Zaključak Vlade FBiH o granskom kolektivnom ugovoru za područje telekomunikacija

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o pregovorima za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, s posebnim osvrtom na provođenje zaključka od 23.10.2020. godine. Zaduženo je rosorno ministarstvo da pripremi Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u dijelu koji sadrži zaštitu prava radnika u slučaju prodaje većinskog udjela državnog kapitala (privatizacije).

Vlada zadužuje BH Telecom d.d. Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar da sa sindikatima koji djeluju u njihovim kompanijama ispregovaraju i zaključe tzv. kolektivne ugovore kod poslodavca, i to svaka za sebe u svim materijalnim i drugim pitanjima u skladu sa Zakonom o radu, osim pitanja koja se tiču radnika u slučaju privatizacije na period do 36 mjeseci, a na koji će tekst Vlada dati saglasnost.

Vlada Federacije BiH je za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora ovlastila federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.