VIDEO  Rusi bombardirali školu u Mariupolju, gdje se sklonilo 400 civila

rat u ukrajini, Mariupolj, Rusija, ukrajina
Afp/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je u nedjelju Rusima da trupla njihovih vojnika leže po bojištima u Ukrajini i da ih nitko ne odnosi.

“U žarištima posebno teških borbi prve crte naše obrane preplavljene su truplima ruskih vojnika”, rekao je ponavljajući da je 14.000 Rusa poginulo u invaziji na njegovu zemlju u videoporuci objavljenoj u nedjelju rano ujutro, prenosi Hina.

“A ta trupla, ta tijela nitko ne odnosi”.

Rekao je da može razumjeti da Rusija ima gotovo beskrajne rezerve vojnika i vojne opreme.

“Ali želio bih znati građani Rusije – što vam se dogodilo da niste primijetili svoje gubitke?”

“To je 14.000 majki, 14.000 očeva, žena, djece, rodbine, prijatelja – a vi ne primjećujete?”

Ukrajinske tvrdnje o broju poginulih ruskih vojnika ne mogu se neovisno provjeriti, niti se mogu prebrojati vojni gubici Ukrajine, koje su čelnici zemlje procijenili na oko 1300 vojnika prije otprilike tjedan dana.

Moskva je do sada potvrdila samo oko 500 žrtava među svojim snagama.

Rusi deportiraju ljude iz Mariupolja

Ruske snage su deportirale nekoliko tisuća ljudi iz opkoljenog Mariupolja prošlog tjedna, objavilo je gradsko vijeće Mariupolja kasno u subotu nakon što je Rusija govorila o “izbjeglicama” koje stižu iz strateške luke.

“Tijekom proteklog tjedna, nekoliko tisuća građanina Mariupolja je deportirano na ruski teritorij”, objavilo je gradsko vijeće na Telegramu.

Okupatori su nezakonito odveli ljude iz okruga Livoberežnij i iz skloništa u zgradi sportskog kluba, gdje se od neprestanog bombardiranja skrivalo više od tisuću ljudi, “uglavnom žene i djece”, stoji također u objavi.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ove tvrdnje.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da su u utorak u Rusiju počeli stizati autobusi, koji prevoze ljude koji su nazvani izbjeglicama iz Mariupolja, izvijestila je prošlog tjedna ruska agencija RIA Novosti.

Rusi bombardirali školu u Mariupolju

Ruske snage bombardirale su umjetničku školu u Mariupolju u kojoj se skrivalo 400 stanovnika, priopćilo je gradsko vijeće.

U priopćenju objavljenom na Telegram kanalima vijeća Mariupolja i ukrajinske Vrhovne rade, vijeće je navelo da su žene, djeca i starije osobe unutra i da su “još uvijek pod ruševinama” uništene umjetničke škole G12 u gradskoj četvrti Lijeva obala.

Broj žrtava nije poznat.

U poruci su Ruse optužili da su počinili ratne zločine, ponavljajući ranije video obraćanje predsjednika Zelenskija.

U svojoj kasnonoćnoj poruci, Zelenskij je rekao da će opsada Mariupolja “ući u povijest odgovornosti za ratne zločine”.

“Učiniti to mirnom gradu… je teror koji će se pamtiti stoljećima koji dolaze”, poručio je Zelenskij.