RIJEČ STRUKE Konobari s maskama, zabraniti led, rukavice kontraproduktivne

ugostiteljski objekti, dr. Andrea Jurić, popuštanje mjera, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke, Naredba, MJERE, epidemiološke mjere, kafići, ugostiteljski objekti
Ilustracija

Otvaranje ugostiteljskih objekata ovih dana je glavna tema. Iako je zamišljeno da se isti otvore u trećoj fazi popuštanja mjera, epidemiolozi, političari i sami ugostitelji su za što skorije otvaranje.

U središnjem dnevniku RTV HB epidemiologinja dr. Andrea Jurić je rekla kako ne vidi razlog da se ne otvore kafići, a istovremeno dozvoli gradski prijevoz.

"Ako se razmatra puštanje gradskog prijevoza, gdje sjede čovjek do čovjeka ni centimetar udaljeni u jednoj "kutiji" bez ventilacije, i ako je to uredu, ja ne znam zašto terase i objekti koji imaju velike staklene stijene, uz odgovarajući raspored stolova i stolica i odgovarajuće ponašanje, ne bi mogli raditi, rekla je dr. Jurić.

Odgovarajuće ponašanje podrazumijeva određenu distancu i ponašanje ljudi.

"Mi ne možemo reći da se odmakne stol od stola pet metara, to je nerealno i nepotrebno. Može se razmaknuti stol od stola, za vanjske terase, metar i pol i dozvoliti da sjedi do četvero. Cijelo vrijeme na stolu treba biti dezinfekcijsko sredstvo da ljudi mogu sebe dezinficirati. Mislim da su viziri kod konobara nepotrebni. Za početak bi za prvu ruku u prvim fazama trebali nositi maskice.

U unutrašnjim prostorijama, dozvolila bi rad onim kafićima koji imaju velike staklene stijene pa time ventilacija nije upitna, s tim da bi razmak unutra između stolova bio dva do dva i pol metra. Posebnu pažnju treba posvetiti sanitaciji, čišćenju i dezinfekciji toaleta. Jednako tako mislim da bi trebalo zabraniti led. To je voda koja stoji i dira se rukama. Što se tiče rukavica mislim da su kontraproduktivne, budući da konobar onda s njima poslužuje cijeli dan. Bolje od toga je da poslije svake posluge gosta uzeti antibiotski gel, dezinficirati ruke i nastaviti s poslom dalje", kazala je dr. Andrea Jurić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.