Ugostiteljski objekti bi se mogli otvoriti već sljedeći tjedan

Koronavirus
Hercegovina.info

Inicijativa pet stožera koji su zatražili otvaranje ugostiteljskih objekata već od ponedjeljka 11. svibnja uzeta je u razmatranje te će se o njoj odlučivati u ponedjeljak.

Iako je prvotni plan kod popuštanja mjera bio da se ugostiteljski objekti otvore u trećoj fazi 28. svibnja, jednim dijelom oni bi se mogli otvoriti već idućeg tjedna, što se moglo zaključiti nakon današnje press konferencije federalnih institucija.

Odgovarajući na novinarska pitanja na današnjoj press konferenciji Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, rekao je kako bi se prema trenutnom planu sljedeći tjedan trebao donijeti set mjera u cilju normalizacije života na području FBiH.

To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatrat će se i korištenje usluga javnog prijevoza, usluge stomatologa, okupljanja u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata, u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još cijeli niz mjera”, kazao je Pehar dodajući kako se kroz naš plan kontrolira i prati epidemiološka situaciju na terenu:

Ako epidemiološka situacija ostane na ovoj razini, to nam dopušta da sljedeći tjedan razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da u slučaju pozitivne epidemiološke situacije očekujemo da bi nove zapovjedi koje reguliraju ove oblasti mogle biti krajem sljedećeg tjedna i stupiti na snagu, a to se odnosi i na vrtiće. Način ponašanja kako uposlenika tako i djece će biti posebno regulirani preporukama koje će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biće obvezujuće za sve vrtiće koji počnu s radom”, pojasnio je Pehar, spomenuvši još neke od mjera koje će biti razmatrane:

U paketu mjera koje promišljamo završiti sljedeći tjedan će biti i mjere koje reguliraju i rad ugostiteljskih objekata. Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori, i o tome ćemo u konačnici još promišljati i vidjet ćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata. I za ove usluge će biti propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnike usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili”, kazao je Pehar.