Održana Europska konferencija o međureligijskom dijalogu

Franjo Topić, mediji, Vlada HNŽ, transfer, djeca, tragedija, Hrvatska, HRT, sloboda medija, HND , Andrej Plenković, vijesti, transfer medijima
Ilustracija

Europska konferencija o međureligijskom dijalogu
Odjel za međureligijski dijalog Vijeća Biskupskih konferencija Europe (CCEE) iz Sankt Gallena (Švicarska) održao je 5. studenog 2020. online konferenciju (webinar) o međureligijskom dijalogu.

Inače ova konferencija naravno u punom većem formatu trebala je biti održana u Sarajevu od 21. do 23. travnja 2020. Sve je bilo pripremljeno ali se zbog korone morala otkazati. 

Ovaj webinar je bio naravno u manjem formatu. Konferenciji je predsjedao tajnik Odjela za međureligijski dijalog CCEE prof. Andrea Pacini iz Torina. Obrazložio je tematiku konferencije i rekao da ovo nije pravi nadomjestak planiranoj konferenciji u Sarajevu, nego prilagođavanje novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom korone virusa. Pozdrav je uputio biskup iz Limerica (Irska) mons. Brendan Leahy, predsjednik Odjela. 

Uvodno predavanje održao je kard. Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog s naslovom: Religije u službi bratstva u svijetu. Kardinal Ayuso je redovnik kombonijanac, rodom iz Španjolske. Bio je misionar u Egiptu i Sudanu, a onda predavao u Rimu na Papinskom institutu za arapske i islamske studije. Godinama radi u Vijeću za međureligijski dijalog a od 2019. je i predsjednik istog. Smatra se da je kard. Ayuso jedan od autora poznatog dokumenta Ljudsko bratstvo koje su potpisali u Abu Dhabiju 2019. papa Franjo i veliki imam Ahmed al-Tayeb, rektor sveučilišta u Kairu. Kardinal je uglavnom predstavio papinu novu encikliku (pismo) Svi smo braća (4. listopada 2020.).

Zasigurno je kardinal i jedan od autora ove enciklike. Rekao je da je temeljni dokument za razumijevanje i stvaranje općeg bratstva te da je ona kompas za snalaženje u ovom nemirnom svijetu a sada još zahvaćenom i pandemijom korone virusa.

Papa je sam nazvao encikliku socijalnom. Pisao ju je iz svoje vjere ali otvoren prema svim religijama svijeta. Jedno od tretiranih pitanja su ljudska prava koja su univerzalna  i trebaju biti temelj za sveopće ljudsko bratstvo. Sve religije su pozvane da stvaraju klimu bratstva i da izbjegavaju upotrebu nasilja i sile. U tome kontekstu treba razumjeti i atentate u Francuskoj i Beču. Oni se ne mogu pravdati islamom, nego zloupotrebom vjere, a terorizam u ime bilo koje vjere, u biti je krivo tumačenje vjere.  Ne može se ubijati u ime vjere, „jer Bog nema potrebe da bude branjen ni od koga“. Enciklika poziva sve katolike ali i sve vjernike i sve ljude da rade na miru, pravdi i općem bratstvu.

Drugo predavanja je održao prof. Daniele Cantini, Univerzitet Halle/Njemačka: Religiozono obrazovanje između formalnog i onog skrivenog programa: etnografske perspektive od Europe do Srednjeg istoka. Prof. Cantini je talijanski antropolog koji je par godina živio i radio u Jordanu i Libanonu. Posebno je istaknuo da je u Jordanu islam u javnosti i na učilištima za sve neupitan, iako ima osobnih diskusija i neslaganja. 

Mons. Jean-Marc Aveline, nadbiskup Marseillea/Francuska, predsjednik Vijeća BK Francuske za međureligijski dijalog poslao je pismo u kojem veli da mu je prvi osjećaj tuga. Tuga da je došlo do ovakvih zločina, tuga jer su ovi čini stvorili lošu klimu i strah u društvu.

Za diskusiju nije bilo puno vremena. Među disktutantima bio je i mons. prof. dr. Franjo Topić koji je delegat BK BiH za međureligijski dijalog. Prenio je pozdrave kard. Vinka Puljića, predsjednika BK BiH koja je upravo tog dana zasjedala u Sarajevu. Sudionike je informirao da su bh biskupi osudili atentate u Francuskoj i Beču i pozvali na molitvu za pokojne i žive. Također je informirao o aktualnim reakcijama na ove događaje a koje su neki političari i zloupotrijebili, jer su uskoro lokalni izbori u BiH. Mons. Topić je pozvao da se priređena konferencija održi u Sarajevu čim prilike dopuste. 

Završne riječi i zaključke predstavio je nadbiskup Zbignevs Stankevičs iz Rige/Latvija, predsjednik Komisije za evangelizaciju i kulturu CCEE. Posebno je naglasio da su katolici i danas pozvani ostvarivati Kraljevstvo Božje na zemlji. 

Na Konferenciji je sudjelovalo 36 osoba većinom delegata Biskupskih konferencija iz mnogih zemalja. Konferencija je bila sadržajno zanimljiva a i tehnički uspješno organizirana. CCEE će objaviti i priopćenje o konferenciji. Odmah po završetku ovog webinara tajništvo CCEE na čelu s glavnim tajnikom mons. Martinom Michaličekom (Slovak) poslalo je upitnik za ocjenjivanje održane konferencije.