Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo prof. Topić posjetio predsjedatelja Skupštine Sarajevske županije

Franjo Topić
Zaklada Ljudsko bratstvo

U ponedjeljak, 19. veljače 2024. predsjedatelj Skupštine Županije Sarajevo Elvedin Okerić primio je v. d. predsjednika Paneuropske unije BiH i predsjednika Zaklade Ljudsko bratstvo mons. prof. dr. Franju Topića u pratnji tajnika Željka Galića.

Mons. Topić je zahvalio predsjedatelju Skupštine Županije Sarajeva gospodinu Okeriću na gostoljubivoj dobrodošlici kao što je zahvalio kao počasni predsjednik Napretka što je Županija proglasila 4 nacionalna društva od posebne važnosti. Zatim ga je upoznao o aktivnostima i djelovanju PEU BiH koja je najstarija asocijacija u Europi. Peu BiH i Međunarodna Peu podržavaju BiH i posebno sada kada treba uskoro dobiti početak pregovora za pristupanje u Europsku uniju. Peu ima u europskom parlamentu i grupu svojih zastupnika koji stalno lobiraju za BiH.

Također je mons. Topić informirao predsjedatelja Okerića o Zakladi Ljudsko bratstvo. Zaklada je zasnovana na Dokumentu o ljudskom bratstvu za svjetski mir, ekumenizam, dijalog i zajednički život, a koji su 2019. godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmed El-Tayeb. Prof. Topić je kazao kako je Zaklada osnovana sa željom širenja tih ideja i kako nastoji promicati ideju ljudskog bratstva i sestrinstva kao put prema trajnom miru i prosperitetu naroda. Ova Zaklada nastoji predstavljati most između različitih svjetonazora, tradicija, kultura i dijaloga među našim narodima. Ovo je snažan i svijetao zamah u jedra bolje BiH u kojoj različitosti neće biti prepreka nego prilika za bolji zajednički život i razvoj. Mnogi ugledni ljudi i institucije podržavaju zakladu od nadbiskupa Vukšića, reisa Kavazovića, Nuncija do Srednjobosanse županije i Općine Novi Travnik. Obećala je podršku i vlada Federacije, priopćeno je iz Zaklade Ljudsko bratstvo.

Materijal za Centar su darovale mnoge tvrtke: Nexe crijep, IGM ciglu, Kakanj cement, Čengiz arimaturu, N&S drvo. Mnogi pojedinci i tvrtke su darovali sredstva: Imperijal Novi Travnik, GS TMT, Best, Martin i Vlado Banović i mnogi novotravnički župljani. Zaklada ima Savjet: prof. dr. Mirko Pejanović, dr. Nedžad Grabus, mons. dr. Pavo Jurišić, dr. Dubravko Turalija,  dr. Eli Tauber, dr. Šaćir Filandra i mr. Luka Brković.

Okerić je obećao podršku radu Peu BiH. Također je obećao pomoć za daljnju izgradnju Centra Ljudsko bratstvo i kapele u Margetićima, Novi Travnik.