DATUM POTVRĐEN PRIJE 4 GODINE Međunarodni je dan ljudskog bratstva i sestrinstva

Ljudsko bratstvo
Međunarodni dan ljudskog bratstva ustanovila je Opća skupština Ujedinjenih naroda u prosincu 2020. godine i slavi se 4. veljače. Utemeljen je  na osnovu Dokumenta o ljudskom bratstvu koji su potpisali papa Franjo i veliki imam kairskog sveučlišta Al-Azhara Ahmed El-Tayeb 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju. 
 
U uvodu dokumenta piše: “Vjera upućuje vjernika da u drugom vidi brata i sestru koje treba poduprijeti i voljeti. Vjerom u Boga, koji je stvorio svemir, stvorenja i sva ljudska bića – Njegovom Milošću jednake – vjernik je pozvan izraziti ovo ljudsko bratstvo, čuvajući stvoreno i cijeli svemir, te podržavajući svaku osobu, osobito najpotrebnije i najsiromašnije”. Dokument registrira da je u današnjem svijetu prisutna politika ekstremizma i podjela,  sa širenjem ideologije mržnje koja se vidi u Ukrajini, Svetoj zemlji, Jemenu, Mianmaru i drugdje. 
 
U ime ugroženog sestrinstva i bratstva i svega stvorenog Papa i Veliki imam pozivaju da se njeguje među svim ljudima i posebno među katolicima i muslimanima kultura dijaloga kao puta zajedničke suradnje i kao kodeksa ponašanja.
 
I u Bosni i Hercegovini postoji Zaklada Ljudsko bratstvo koja promiče ove ideje i način djelovanja. Vrlo je i nama u BiH potrebno da se širi svijest sestrinstva i bratstva jer je često vrlo ugroženo. U Novom Travniku se gradi Centar ove Zaklade koji ima dvoranu i kapelu koji su pod krovom. Prošle godine Zaklada je priredila i okrugli stol s ovim temama. I ove će godine biti održan okugli stol i emisija na BHRT o ljudskom sestrinstvu i bratstvu. Pozivamo sve građane a posebno muslimane, kršćane i Židove da što više usvajaju ideje i šire ove ideje “jer smo svi sestre i braća” i djeca jednog Boga Stvoritelja", kazao je u priopćenju Franjo Topić.