FOTO  Radnici postavljali reflektore na stadionu hercegovačkog premijerligaša pa slučajno otkrili pećinu

Pećina Trebinje
Speleološko društvo Zelena brda

Pripadnici Speleološkog društva “Zelena brda” iz Trebinja istražili su novootkrivenu pećinu, koja se nalazi gotovo u samom središtu Trebinja i puna je pećinskog nakita.

Nikola Lakić, član “Zelenih brda”, kaže da se pećina slučajno otvorila prilikom izvođenja radova na stadionu Police na kojem igra premijerligaš Leotar, a otkrili su je izvođači radova na postavljanju novih reflektora na stadionu, pišu Nezavisne novine.

Pozvali su nas izvođači radova koji su na ovom mjestu iskopavali tlo radi postavljanja reflektorske stope i tom prilikom im se otvorila pećina koja se nalazi na sjevernoj strani stadiona Police i ide prema objektu Bolnice Trebinje, odnosno otvor je na stadionu, a ona ide ispod bolnice, pojašnjava Lakić.

Kaže kako pećina nije velika, prostire se na oko 120 m², ali ono što je čini zanimljivom je bogat pećinski nakit, s tim da je otvor u pećinu dosta uzak i nalazi se na visini od dva do tri metra, odnosno ulaz nije apsolutno vertikalan, nego je visinska razlika od ulaza do pećine oko 5,5 do šest metara.

Kada smo ušli u pećinu, koristili smo specijaliziranu opremu, odnosno laser za topografsko snimanje i sve to nacrtali, unijeli u program na računalu i točno dobili i dužinu, i širinu, i visinu pećine, kao i visinsku razliku između pećine i ulaza, kaže Lakić za Nezavisne novine.

Napominjući da su radnici na postavljanju reflektora odmah kazali da im više zbog poroznog terena ne odgovara da reflektorska stopa bude izlivena na ovom mjestu, on kaže da će ona biti pomjerena za nekoliko metara i otvor će ostati nezatvoren.

Mislim da je neće ni dirati, odnosno nadam se da neće, a mi ćemo je sigurno označiti kao istraženu pećinu, jer već od iduće godine počinjemo projekt označavanja adekvatnim pločicama svih speleoloških objekata koje smo istražili, a takvih je više od 400 i oni su većinom na području istočne Hercegovine, dodaje Lakić.