PRODAJE SE TUŠ Za slovenski lanac trgovina zainteresirana dva kandidata

Tuš

Dva su kandidata za kupovinu slovenskog trgovca Tuš, koji je nedavno ponuđen na prodaju.

Za kompaniju s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih tjedana zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inozemstva, a izdvojila su se dva: crnogorski trgovački lanac Voli u vlasništvu Dragana Bokana i njemački trgovački div Rewa koji ima oko 3.300 trgovina, javlja portal necensurirano.si.

Trgovački lanac Voli najveći je poslodavac u Crnoj Gori, a dosta poslovno surađuju s Izetom Rastoderom, koji živi u Sloveniji, gdje je sjedište njegove kompanije Derby, koja je jedan od najvećih svjetskih distributera banana.

Rewe posjeduje nekoliko trgovačkih i diskontnih lanaca u mnogim zemljama i ostvaruje oko 60 milijardi eura prometa godišnje.

Fond Alfi, koji je dio KF Finance grupe, većinski je vlasnik Engrotuša od 2020. godine, dok je ostalih 20 posto u vlasništvu njegovih osnivača Mirka i Tanje Tuš.

Kompanija Engrotuš, koja stoji iza Tuš trgovina, imala je financijske obveze veće od 260 milijuna eura 2019. godine koje nije mogla otplatiti, te je provela postupak sanacije u tijeku kojeg su prodani neki veći trgovački centri i nekretnine.

U 2021. godini kompanija je ostvarila gotovo 455 milijuna eura čistih prihoda od prodaje i 4,2 milijuna eura čiste dobiti.