PROPALA PRODAJA Vlasnici hrvatskog trgovačkog lanca nisu bili zadovoljni jedinom ponudom

Pevex
Pevex

Zakomplicirala se prodaja Pevexa koju su pokrenuli većinski dioničar Pavao Vujnovac i njegov partner Mario Radić.

Vujnovac i Radić zajedno drže većinski paket od 53,26 posto dionica Pevexa: Vujnovac posjeduje 36,62 posto, a Radić osobno i s tvrtkom Filir 16,64 posto. Inicijalni poziv za preuzimanje Pevexa uprava i vlasnici poslali su na desetak adresa.

Kako je Danica otkrila, poziv da pošalju ponude dobili su, među ostalim, njemački div Obi, slovenski Merkur, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc. No, veći dio kompanija odustao je od nadmetanja i povukao se iz procesa.

Razlog? Drugi najveći dioničar, bivši direktor Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži 23,22 posto, odustao je od prodaje svojeg udjela. To je, kako nam otkriva izvor blizak kompaniji, “ohladilo” potencijalne kupce.

Da se sve baš jako zakompliciralo, objavio je u ponedjeljak i list 24sata koji je otkrio kako je na koncu stigla samo jedna neobvezujuća ponuda za preuzimanje Pevexa.

“Većinski vlasnici Pevexa nisu zadovoljni jedinom neobvezujućom ponudom koja je stigla u roku. Mario Radić proziva svog bivšeg partnera Juricu Lovrinčevića za kočenje prodaje. Lovrinčević nema komentara”, piše novinar 24sata Emirat Asipi.

Dio jačih investitora, naime, želi apsolutnu vlasničku kontrolu u Pevexu koja se može postići udjelom većim od 75 posto. Bez Lovrinčevićevih dionica to se ne može postići, pa u ovoj fazi postupka ne žele sudjelovati u procesu preuzimanja. Hoće li se Lovrinčević predomisliti, teško je reći.