VIDEO  ZASTUPNIČKI DOM PSBIH Usvojen zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović izjavio je danas da prijedlog koji predviđa ukidanje plaćanja poreza na doniranu hranu nije pitanje politike nego ljudskog odnosa prema populaciji u stanju potrebe koja je nažalost velika.

"Dok analize pokazuju da i pored velikog broja pučkih kuhinja u BiH postoji potreba za novim, na godišnjoj razini bude bačeno hrane u vrijednosti skoro 130 milijuna KM ili više od 700.000 obroka dnevno", rekao je Magazinović u stanci sjednice, prenosi Fena.

Pojasnio je da je razlog za to što je tržnim centrima isplativije bacati nego donirati hranu, jer ako doniraju moraju platiti 17 posto njene vrijednosti.

Magazinović smatra da ukoliko prijedlog bude usvojen u BiH biti dovoljno hrane za one u stanju potrebe, a proračuni lokalnih zajednica rasterećeni.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH Šerif Špago naveo je da treba voditi računa da humanitarne organizacije ne budu pretrpane hranom kojoj brzo istječe rok i ne mogu je koristiti.

Dodao je da Uprava za neizravno oporezivanje treba definirati tko potražuje takvu hranu, tko dostavlja i tko je kontrolira, ali i koji su rokovi prihvatljivi za doniranje hrane.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić istaknula je da će njihov klub podržati taj prijedlog jer smatraju da se radi o humanom činu, ali da treba obavezati Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da jasnim procedurama onemogući bilo kakve zloupotrebe donirane hrane.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u u parlamentarnu proceduru uputilo je 15 zastupnika po hitnom zakonodavnom postupku o kojem bi se državni poslanici trebali izjašnjavati na današnjoj sjednici.