Presuda čelnicima Herceg Bosne početkom godine?

hrvatska šestorka u haagu, Haag

Time je zapravo suđenje koje je obilježilo niz svjedoka kako obrane, tako i Tužiteljstva koji su bacili novo svjetlo na sukobe Hrvata i Bošnjaka u BiH ušlo u svoju završnu fazu.
Međutim, odvjetnici optuženih Hrvata tvrde kako ovaj datum još uvijek nije konačan, jer se u međuvremenu treba razmotriti niz podnesaka obrane. Nika Pinter, odvjetnica optuženog generala Slobodana Praljka, za naš je list kazala kako datum nije služben ni konačan, jer je proces još uvijek u fazi dogovora i podnesaka. Radi se samo o prijedlogu Tužiteljstva, pojasnila je Pinter.

Mladićevi dnevnici

Međutim, i u slučaju da se datum iznošenja završnih riječi promjeni, to neće biti drastično odstupanja od ovog datuma, jer je praktični dio suđenja već okončan. Nakon toga jasno je kako bi se presuda mogla donijeti ubrzo nakon završetka izvođenja završnih riječi. S druge strane, samo suđenje je već ranije produženo zbog nejasne situacije oko uvrštavanja famoznih Mladićevih dnevnika u slučaj. Sudsko vijeće Haaškog tribunala ipak je početkom listopada donijelo odluku da će prihvatiti zahtjev Tužiteljstva da se u predmet "Prlić i ostali" uvedu dijelovi dnevnika Ratka Mladića koji su nedavno digli mnogo prašine u domaćoj i svjetskoj javnosti.
Odluka da se dnevnici i to nekoliko stranica ipak uvrste izazvala je protureakciju obrane koja je tražila da se u predmet uvedu i ostali dijelovi dnevnika koji su zanimljivi, a ne samo nekoliko stranica kao što traži Tužiteljstvo, a sve kako bi se vidio pravi kontekst događanja u BiH. Pritom su neki od odvjetnika pojašnjavali kako bi se na taj način pokazalo da Srbi i Hrvati nisu bili saveznici u sukobu protiv Bošnjaka, kako to tvrdi Tužiteljstvo.

Dugotrajni proces

Suđenje Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću počelo je 26. travnja 2006. Optužba je završila s izvođenjem svojih dokaza 24. siječnja 2008, dok je iznošenje dokaza obrane počelo 5. svibnja 2008., a završilo 17. svibnja 2010. Inače, šestorica dužnosnika terete se za udruživanje u zločinački pothvat čiji je cilj, prema optužnici, bio protjerivanje Bošnjaka s jednog dijela Bosne i Hercegovine. Pritom su kao sudionici u tom procesu navedeni visoki dužnosnici Hrvatske, među kojima i pokojni predsjednik Franjo Tuđman, ali i niz nepoznatih i poznatih osoba tadašnjeg HVO-a.

Žalbe

Suđenje čelnicima Herceg Bosne u posljednje je vrijeme bilo opterećeno i mnogim izostancima optuženika, koji su se često žalili na pravičnost suđenja, ali i njegovu dužinu.
Tako je sudnicu prvi napustio ratni zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić prosvjedujući zbog dužine suđenja i tražeći da se ono prekine dok se vrati u sudnicu.
Istodobno, pojedini optuženi su često imali i zdravstvenih problema.

Piše: Dario Pušić /dnevni-list.ba