OPOZVAN ZBOG ONOG ŠTO ČOVIĆ REDOVITO ČINI Del Vechio i dalje tvrdi da je išao samo na sastanak

Ivan Del Vechio
Ivan Šebalj

Bivši hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, kojega je Hrvatska povukla nakon što je nazočio proslavi Dana RS-a dao je intervju za portal požega.eu, u kojem se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u BiH, ali i ustrajao u tome da je u RS otišao na sastanak, a ne proslavu, premda je bio Dan RS-a.

“Termin sastanka je ranije dogovoren. Teme su  bile vrlo važne: moguća žalba Sudu za pravo mora u Hamburgu čime bi bila obustavljena izgradnja Pelješkog mosta, promjene izbornog zakona, gradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške, povratak izbjeglica, odlaganje nuklearnog otpada, migranti, sigurnosna situacija itd. Taj sastanak nisam mogao odbiti, a u odluci da idem u Banja Luku poštivao sam sva pravila službe uzimajući u obzir da se službeno sastajem s predsjedavajućim Predsjedništva BiH i da ne prisustvujem niti jednoj svečanosti na proslavi 9. siječnja Dana RS.

Navedeni dan u tom trenutku nije bio neustavan što je potvrdio javnim priopćenjem ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša. U donošenju odluke da idem prevagnule su teme i njihov značaj za buduće odnose unutar BiH, ali i odnose te države s RH što se kasnije potvrdilo ispravnim u zvaničnim izjavama i postupcima člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda M. Dodika. Želim posebno podvući da sam se u Banja Luci sastao s legitimno izabranim predsjednikom Predsjedništva BiH, a ne s političkim predstavnicima RS.  

Odlazeći na sastanak postupao sam u skladu s ključnim principima i EU o politici pomirenja. Razgovori, građenje povjerenja i traženje konsenzusa o svim otvorenim pitanjima su svrha diplomatske aktivnosti. Za te i slične moje diplomatske aktivnosti nekoliko puta sam nagrađivan među ostalim i od Europskog pokreta BiH, Ordenom građana BiH za doprinos, te države na putu EU integracija, te dva puta proglašen naj-ambasadorom regije!”, podvukao je Del Vechio.

Upitan kako je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Del Vechio kaže da je reakcija bila relativno korektna. “Nisu uvaženi moji argumenti koji su bili osnova odluke da odem u Banja Luku na sastanak sa M. Dodikom. Budući sam imao sve uvjete za odlazak u mirovinu to je samo ubrzalo cijeli proces mog opoziva”. U to vrijeme Del Vechio je šutio.

“Kako je javnost u Hrvatskoj mogla primijetiti nisam htio izlaziti s bilo kakvim objašnjenjima. Preuzeo sam odgovornost i odlučio da o tomu jedno  vrijeme ne govorim iako je pritisak medija u obje države bio izuzetno velik. Naravno da mi je odlazak iz diplomacije teško pao nakon skoro 20 godina rada u toj služi”, zaključio je bivši veleposlanik koji je opozvan nakon što su u Hrvatskoj saznali da je otišao na proslavu RS-a, što predsjednik HDZ BiH redovito čini.