Pokrenuta inicijativa za osnivanje kluba hrvatskih kompanija

gospodarstvo, Ivan Del Vechio

Foto: Ilustracija

Radni ručak organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom Dnevnog lista. U ugodnoj atmosferi u Napretkovom domu na Trebeviću okupili su se predstavnici šesnaest tvrtki, predstavnici Veleposlanstva, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjednik HKDU-a Napredak Franjo Topić, predstavnici Direkcije za europske integracije, Direkcije za promociju stranih ulaganja, Uprave za neizravno oporezivanje i Dnevnog lista.

Ideja veleposlanika Del Vechia odlično je prihvaćena kod gospodarstvenika, jer su svi složni u mišljenju kako je previše problema koji opterećuju poslovanje u BiH te da bi se kroz klub moglo jednim glasom nastupati prema nadležnim institucijama.

Partnerstvo s BiH

Veleposlanik je ukazao kako je cilj osnivanja neformalnog kluba hrvatskih kompanija kako bi se bolje sagledalo koji su problemi s kojima se susreću te kako bi se otvorio prostor za ulaganja novih hrvatskih kompanija u BiH. "Cilj je da promoviramo zajedničku suradnju. BiH to zaslužuje. Ako sinergijski udružimo zajedničke resurse BiH i Hrvatske, to se višestruko multiplicira", kazao je veleposlanik i ponudio pomoć gospodarstvenicima kojima je ujedno i zahvalio za potporu koju oni pružaju kada su u pitanju projekti i manifestacije Veleposlanstva.
On je naglasio kako Hrvatska ne želi biti ni mentor ni odvjetnik, već partner s BiH. "To partnerstvo dokazujemo našom brigom i idejama da vas što prije uvučemo u Europsku uniju. A suština svega je da surađujemo na gospodarskom planu", naglasio je Del Vechio.

Potpora suradnji

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je jako dobro da se formira klub gospodarstvenika kako bi se moglo zajednički nastupati prema vlastima. "Znamo da ima puno poteškoća u poslovnom okružju. Nadam se da će ciljevi s ovog sastanka biti ostvareni, a ja sam na raspolaganju da uvijek vidimo što možemo zajednički napraviti", kazao je Komšić.
Predsjednik Napretka Franjo Topić također se osvrnuo na važnost gospodarstva te naglasio kako je u interesu obje zemlje gospodarsko uvezivanje BiH i Hrvatske. Topić je, između ostalog, naveo da je prvo potrebno jesti i živjeti, a nakon toga filozofirati i kulturno se nadograđivati.

U ime Dnevnog lista obratio se novinar Dragan Bradvica koji je kazao kako Dnevni list svakodnevno ukazuje na potrebu jačanja gospodarskih, ali i svih drugih veza između Republike Hrvatske i BiH. "Dnevni list je kroz niz specijaliziranih priloga i stotine tekstova apelirao na otklanjanje svih zakonskih prepreka investitorima, stvaranje jedinstvenih zakonskih okvira za cijelu državu te stvaranje pozitivnog političkog okružja. Posebno smo ne samo pozdravljali nego i inicirali otvaranja zastupništava te prebacivanja dijela ili cijele proizvodnje hrvatskih poduzeća u našu zemlju. S tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti te biti partner svim takvim i sličnim projektima", rekao je Bradvica.

Radni ručak je protekao u odličnoj atmosferi, a rodile su se i nove ideje o unaprjeđenju poslovne suradnje i uopće poslovnog okružja u BiH koje će Dnevni list nastaviti podržavati.

Loptica na Šarliji

Veleposlanik Ivan del Vechio predložio je da inicijativu oko osnivanja kluba hrvatskih kompanija u BiH preuzme direktor Podravke u BiH Milan Šarlija. Šarlija je pozdravio ideju, ali je obrazložio kako ima previše obveza i premalo slobodnog vremena na raspolaganju. Ipak, još uvijek nije ni prihvatio, ali ni odbio ponudu. Šarlija je pozdravio ideju o formiranju kluba kroz koji bi se jasnije mogli iznijeti problemi. "Imamo puno problema. Teško je poslovati i zadovoljiti zakone i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj", dodao je Šarlija.