Nakon Dej after jestrdej i Pipl mast trast as konačno – Kolinda

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske,  prva hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović
Svi oni koji su se naslađivali kako je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović samo "lutka na koncu", koju kroz političku arenu vode šef HDZ-a i glavni tajnik stranke, uskoro bi mogli ostati jako razočarani. Jer, ta "lutka", ili "marioneta", kako su je u kampanji pokušavali obezvrijediti njezini politički protivnici, isključivo stoga što je žena, a pritom još, za hrvatski jal kao stvoreno, lijepa žena, susretala se i tijekom svoje ranije političke karijere s pkušajima omalovažavanja, a posebice od trenutka kada je startala u predsjedničku utrku.

Nije li, uostalom, javna tajna bila da je tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor poprijeko gledala na svaki Kolindin potez, od onoga kada je bila ministrica vanjskih poslova, do odlaska na veleposlaničko mjesto u SAD, a ponajviše stoga što je, kakvoga li licemjerja - upravo žena. Pa je tako činila sve da "minira" Grabar- Kitarović, uglavnom medijskim spinovima, no, ipak nije uspjela. Danas je Kosor nezavisna zastupnica koja trči za svakom televizijskom kamerom koja joj se ukaže, a Grabar- Kitarović prva hrvatska predsjednica. Život je ironičan, a Svemir ipak poravna sve račune, zar ne?

Već u nepunih mjesec dana predsjednica je pokazala da ne kani odstupati od svojih proklamiranih ciljeva i načela i da je puno čvršća negoli su to mnogi mislili. Uostalom, zar bi nekakva lutkica uspjela postići takav CV, kakvim se ona može podičiti? Sumnjam. Za sve je te visoke dužnosti koje je obnašala potrebno puno više od ugodne vanjštine i mirnog, diplomatskog iskustva.

Njezin je četverodnevni posjet SAD-u potvrdio i njezinu suverenost u vanjskoj politici- ako se na "domaćem terenu" još tek pronalazi, jer, ruku na srce, veliki je dio svoje karijere provela u inozemstvu, izvan ovdašnjih svakodnevnih političkih prepucavanja, na vanjskom joj teško tko može parirati.

Posebno me se dojmilo što je za svoj drugi vanjskopolitički posjet (prvi je bio u BiH), odabrala SAD, konkretno, Ujedinjene narode, gdje je sudjelovala na Komemorativnom događaju povodom Međunarodnog dana žena te obilježavanja 20. obljetnice od usvajanja pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje. Sjajno je primljena, a svoju je upućenost u tematiku pokazala vodeći panel "Osiguranje pristupa kvalitetnom obrazovanju i razvoju vještina kao sredstvima za osnaživanje žena i djevojčica". Očito je da nije nikada zaboravila na ono o čemu mnogi muškarci političari ne razmišljaju ni u peti, a to je- iznimna važnost edukacije i obrazovanja upravo djevojčica, koje kasnije izrastaju u snažne žene kojima se pruža prilika da jednoga dana također ostvare zavidnu karijeru.

Potom su medije obasule fotografije Grabar- Kitarović s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom i predsjednikom Opće skupštine Sam K. Kutesom, a Kolindini su nesimpatizeri opet s nevjericom vrtjeli glavama, čudeći se valjda, kako to ona s takvom lakoćom komunicira s najvišim dužnosnikom UN-a.
Od susreta do susreta u petoj brzini

Osim što se susrela i sa predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, kao i sa hrvatskim gospodarstvenicima i ulagačima, pokazujući time kako će odmah inzistirati i na gospodarskoj diplomaciji, već u sljedećem koraku matirala je zlurade promatrače u Hrvatskoj, susrevši se sa moćnom obitelji Clinton. Potpuno ravnopravno razgovarala je s bivšom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, inače velikom zagovornicom pokreta za ravnopravnost spolova i prava žena, izazvavši time u Hrvatskoj neke marginalne konzervativce da je prozivaju upravo zbog toga- jer da je sudjelovala na "privatnoj konferenciji u organizaciji Clinton Foundation zajedno s Hillary Clinton, koja se zalaže za pravo na pobačaj". Takve su kritike čista- glupost. Najprije, rečena fundacija, koju vodi Bill Clinton, jedan od najomiljenijih američkih predsjednika u dva mandata i njegova supruga, u suradnji s jednako moćnim bračnim parom Gates, bavi se puno širim spektrom od ovoga što Kolindi zamjeraju "pravovjerni" konzervativci- jedna je od najvažnijih svjetskih organizacija koje se bave stvaranjem zdravstvene i ekonomske sigurnosti, prevencijom i borbom protiv malarije, AIDS-a, tuberkuloze, a pomažu humanitarno i nakon velikih katastrofa. Stoga je bilo lijepo vidjeti kako juniorka Clinton, Chelsea, s radošću i kako je kazala, "ponosno", najavljuje prvu hrvatsku predsjednicu kao govornicu.

A kada su se potom pojavile fotografije na kojima se srdačno rukuju i razgovaraju upravo Bill Clinton (inače odličan poznavatelj situacije u Hrvatskoj) i Kolinda, društvene su mreže planule od silnih komentara i "lajkova". Oni koji ne poznaju njezin životopis, ostali su šokirani činjenicom kako Kolinda savršeno govori engleski jezik, puno bolje nego nekoć Ivo Sanader kojemu su se divili baš zbog poznavanja nekolicine jezika. "Dej after jestrdej" ostalo je u nekoj davnoj prošlosti i sramoti, kao i "Pipl mast trast as". Predsjednica govori perfektnim engleskim?! Vauuu... Pa to je ravno čudu u hrvatskoj političkoj sceni. Jesu li njezini osporavatelji zaboravili da je cijeli svoj život posvetila vlastitom profesionalnom usavršavanju, uglavnom u inozemstvu? Usput stvorivši i skladan obiteljski život, postižući, dakle, ono za čime mnoge žene žude, ali im, nažalost, često ne pođe za rukom.
Dignimo svoj glas, zaustavimo zlostavljanja

„Značaj uloge žena kao mirotvorki je sve veći, no istovremeno su slabo zastupljene u mirovnim misijama", rekla je predsjednica na forumu, kazavši kako se u karijeri susrela s mnogo žena i djevojčica u zemljama pogođenima ratom i sukobima te kako je uvijek bila oduševljena njihovom hrabrošću. Navela je primjer iz Hrvatske gdje su tijekom Domovinskog rata mnoge žene i djevojčice često bile žrtve fizičkog i mentalnog zlostavljanja, ranjavane ili ubijane, nestale, nasilno odvođene te zadržavane u logorima gdje su u izrazio lošim uvjetima bile zlostavljane te naglasila kako mnoge od žena još do danas čekaju pravdu te kako su još mnoge rane otvorene. „Moramo dignuti svoj glas, kako bi se stalo na kraj svim, a pogotovo seksualnim zlostavljanjima", kazala je Grabar-Kitarović.

Pitajući se što možemo učiniti kako bi poboljšali položaj i prava žena, navela je nekoliko prijedloga: uključiti žene u mirovne pregovore i operacije; razviti mehanizme koji bi okončali nekažnjavanje zlostavljanja u sukobima te djelovali preventivno; razvijati politike jednakosti spolova te osnažiti sudjelovanje žena u političkom i društvenom životu; najvažnije od svega, promicati obrazovanje kao najvažniji preduvjet jačanja položaja žena.

Ona je uspjela. I baš zato, kada je svima pokazala- a sumnjam da se uopće opterećivala time da nešto mora dokazivati- da je moderna mlada žena, svjetski obrazovana, bez predrasuda, e, odmah se našli dežurni kritičari. Kad već ne znaju o čemu, onda zbog Clinton fundacije; bit će da ih je ipak zasmetalo jer se radi o klanu koji je desetljećima na vrhu Demokratske, a ne Republikanske stranke. No, Grabar- Kitarović ne bi u karijeri ni uspjela da su je vodile predrasude, htjeli to priznati oni koji je ne vole, ili ne.

Stoga će biti zanimljivo kada se za dva tjedna sastane s najmoćnijom ženom na svijetu- Angelom Merkel. Bit će to prilika da dvije po obrazovanju, političkom i osobnom svjetonazoru, ali i habitusu slične žene, ali i državnice, pokažu svim onim dičnim muškarcima kako se čvrsta politika ipak vodi- nježnijom rukom.

Izvor: direktno.hr