NA ŠTO JE SVE TROŠIO DODIK U OVOJ GODINI Za automobile skoro pola milijuna KM, kuhinju 115 000 KM, IT, grijanje...

Milorad Dodik izlazak iz auta
Hercegovina.info

Ne mareći za krizu, ove se godine Predsjednik RS odlučio počastiti novim automobilima, pa je tako do sada potrošeno 458 000 KM bez PDV-a, od čega je samo na luksuzni Mercedes izdvojeno 258.000 KM bez PDV-a. Ovo sve službeni su podaci objavljeni na stranici predsjednika RS, a tek smo na polovini tekuće godine, piše Buka.

Novac poreznih obveznika otišao je i na nabavku kuhinje u restoranu službe predsjednika koja je plaćena "mizernih" 114.570 KM bez PDV-a.

Najveći ukupni iznos do sada u 2023. godini, plaćen je iz proračuna Predsjednika Republike Srpske, otišao je na inače "omiljenu" stavku gotovo pa svake institucije u Republici Srpskoj, to jeste na nabavku različite opreme i usluga koji se tiču IT sektora.

Iz ovog segmenta na tri je naječaja pobijedila kompanija "Sirius 2010" i tako uprihodila preko 350 000 KM, dok je tvrtka "Prointer" ostvarila nešto malo manje od 220 000 KM.

Nadalje, za remont sustava grijanja iz proračuna Predsjednika Republike Srpske otići će skoro 150,000 KM bez PDV-a, što znači da neće biti "zime" u Palati. 

Odlikovanja su plaćena skoro 200.000 KM bez PDV-a.

Ostatak novca potrošen je za cvijeće i cvjetne aranžmane, pranje službenih automobila u Banjoj Luci i Laktašima, auto osiguranje, liječničke preglede....

Planom javnih nabavki predviđena je nabavka roba u iznosu od 1.619.500, KM dok je za nabavku usluga predviđeno 1.348.800. KM, ali s obzirom na utrošeno u prethodnih šest mjeseci može se vidjeti da je izvršenje proračuna "minorno" promijenjeno pa je tako npr. za putničke automobile potrošen znatno veći iznos od onoga koji je planiran, a planirano je 195.000 KM.

Kada je Narodna skupština Republike Srpske usvajala Dodikov proračun od 56 milijuna KM u obrazloženju povećanja u odnosu na proračun od prije godinu dana je stajalo da su rashodi po osnovu korištenja roba i usluga planirani u skladu s politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcioniranje i rad proračunskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti.

"Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge" stajalo je u obrazloženju.

Dodikov proračun 17 je puta veći od onog koji ima Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.