SCHMIDT KOD BANJOLUČKIH TRAPISTA "To su Europljani u Europi, posvećeni europskim vrijednostima, a ne jednoumlju"

Schmidt trapisti Banja Luka

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u Banjoj Luci s biskupom Franjom Komaricom, objavio je OHR na svom službenom “X" profilu.

Još su naveli da su Šmit i Komarica razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi s projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Europskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. 

"To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Schmidt, te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Schmidt je tako stigao u Banju Luku samo nekoliko dana nakon što mu je Milorad Dodik javno zabranio da dođe na teritorij RS i održi bilo kakav sastanak, jer će "biti uhićen i protjeran".

Schmidt je trebao u Banju Luku 12. rujna, ali je taj dan odustao zbog prijetnji nasiljem koje je stiglo iz Dodikovih redova.

Visoki predstavnik je izjavio da su za njega bile pripremljene barikade i da nije želio sudjelovati u takvim Dodikovim "igrarijama", te je dolazak u Banju Luku odložio.

Nakon toga, Dodik je rekao da Schmidt neće imati nikakvu policijsku zaštitu ukoliko dođe u RS, ali visoki predstavnik se pojavio i sastao s biskupom Franjom Komaricom.

„Ne pristajemo da Schmidt ubuduće obavještava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto događa, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu“, kazao je Dodik, 13. rujna ocijenivši da je najbolje da Schmidt više i ne pokušava doći u RS.

Tom prilikom, Dodik je indirektno zaprijetio i veleposlanicika SAD-a i Velike Britanije.

Nakon ovog događaja, Milorad Dodik je potpuno poražen u sukobu sa Schmidtom kojeg on ne priznaje za visokog predstavnika.