Ljubić: Bosni i Hercegovini potrebno kvalitetnije visoko obrazovanje

damir ljubić, obrazovanje

Ravnatelj Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) BiH Damir Ljubić izjavio je u utorak u Mostaru kako je Bosni i Hercegovini potrebno podizanje standarda kvalitete obrazovanja i pritom poručio kako je riječ o jako važnom društvenom području u kojem mora doći do promjena što je prije moguće.

- Nedostaje nam standardizacija i institucionalna reakcija u smislu davanja suglasnosti visokoškolskim institucijama prilikom registriranja i svakako jedan kvalitetan nadzor nad provođenjem nastave u visokoškolskim institucijama - izjavio je Ljubić novinarima uoči završne konferencije twinning projekta "Osnaživanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju".

Osnovni rezultati projekta su unaprijeđen sustav priznavanja visokoškolskih kvalifikacija, pomoć pri usklađivanju zakonodavstva i postupaka priznavanja s odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju, te osnaženi kapaciteti nadležnih institucija u BiH, kao i izrađivanje i pilotiranje baze podataka za stručno priznavanje inozemnih kvalifikacija u BiH.

Ljubić je pojasnio kako su kroz projekt uradili analizu zakonodavnog dijela koji se odnosi na priznavanje visokoškolskih kvalifikacija te kako je preporuka da se te procedure i standardni kriteriji prilikom priznavanja ujednače na području BiH.

Upitan što je s priznavanjem bh. diploma u drugim zemljama, Ljubić je odgovorio kako nije u pitanju sama procedura nego kvaliteta naših diploma.

- Mi ćemo uskoro doći u problem u smislu i da zadovoljimo te formalne, proceduralne stvari. Naše određene diplome nemaju potrebnu kvalitetu, što je naš najveći problem, i ako tu nešto ne promijenimo bit ćemo zadnji kada je u pitanju obrazovanje i kvaliteta obrazovanja - upozorio je Ljubić.

Twinning projekt financirala je Europska unija u iznosu od 600.000 eura, a od 5. 9. 2018. do 5. 12. 2019. godine provodi ga Konzorcij javnih obrazovnih ustanova Francuske, Latvije i Hrvatske u suradnji CIP-om.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić ustvrdio je da twinning projekt predstavlja koristan i učinkovit instrument za jačanje institucionalnih kapacitete, kao i za pripremu za članstvo u EU.

- Partneri na projektu iz Hrvatske, Francuske i Latvije ostvarili su intenzivnu suradnju i postigli dobre rezultate u provedbi ovoga projekta i vjerujem da će ovaj projekt biti samo jedan u nizu projekata kojima će se nastaviti jačati dobra suradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ovom iznimno važnom području za BiH, u visokom obrazovanju - kazao je novinarima Sabolić.

Naglasivši važnost projekta, voditelj Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva EU Gianluca Vannini novinarima je pojasnio kako će se ovim projektom omogućiti ljudima iz BiH koji su svoje obrazovanje i iskustvo stekli izvan BiH, da im se diplome priznaju u BiH i da se onda na osnovu toga mogu zaposliti.

- Europska unija je uključena u cjelokupni proces suradnje s vlastima i institucijama u obrazovnom sektoru BiH i u budućnosti će nastaviti ulagati u sektor obrazovanja u BiH - kazao je Vannini i naglasio kako EU planira uložiti dodatnih 10 milijuna eura s posebnim naglaskom na strukovno obrazovanje.

Po riječima državne tajnice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Branke Ramljak cilj je na jednom mjestu u državi imati instituciju u kojoj će se obavljati priznavanje kvalifikacija iz drugih zemalja.