HSP Treba promijeniti i ime „Republika Srpska“

Republika Srpska
Ilustracija

Hrvatska stranka prava (HSP) drži da treba žurno promijeniti ime „Republika Srpska“ jer je nastala na genocidu, etničkom čiščenju, ratnim zločinima i velikosrpske politike koja je osuđena na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

"Ona je nastala kao prijelazno rješenje iz „Srpske Republike“ u integraciju i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, kako su entiteti ostali i očito ih međunarodna zajednica ne želi ukinuti, onda treba promijeniti ime, jer asociraju na zločine i drugi narodi se osjećaju nelagodno te ne žele se vratiti u područja gdje je ova monstruozna tvorevina. Skidanje ploče sa studenskog doma u Palama je samo igrokaz za naivnu međunarodnu zajednicu i Visokog  predstavnika u BiH."  

"HSP se oštro protivi zahtjevu srpskih zastupnika da se mijenja naziv nekih županija kao što je Hercegbosanska županija, ili imena nekih institucija i naziva ulica zato što oni koji to traže i dalje žive pod zastavom i grbom zločinačke i genocidne „Republike Srpske“. Najava delegata iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da će pokrenuti proceduru korištenja „neustavnih“ obilježja i naziva županija, je još jedan u nizu napada na Hrvate u BiH kao najugroženije i one koji su pretrpjeli strašne zločine i genocid. Od te „Republike Srpske“ danas u Banjalučkoj biskupiji nedostaje 200.000 Hrvata katolika, a danas ih ima oko petnaestak tisuća."

"To je kao da imaš deset prstiju na ruci i netko ti odreže devet prstiju, i ostane ti jedan ili 10 posto, i onda kaže nemaš pravo niti na taj jedan prst. Na silu su oteli stoljetnu hrvatsku Posavinu, i onda to legaliziraju kroz nekakvu samozvanu „Republiku Srpsku“ a gruntovno se zna da je to Hrvatska „oteta zemlja“. Isto sada pokušavaju i u Hercegbosanskoj županiji gdje je zahvaljujući izbornoj krađi i inženjeringu dovlačenja osobnih iskaznica iz Srbije, uspjelo im od šest općina, postići određeni uspjeh u tri općine."

"Okuraženo prijete i napadaju na posljednje što je Hrvatima ostalo, a to je dostojanstvo i emocija. Treba pošteno reći da je tome doprinijelo i to što se dogodio razdor u HDZ Hercegbosanske županije, prije svega krivnja državne zastupnice Borjane Krišto i njezine bahatosti ali i podanička politika prema lideru Srba Miloradu Dodiku. Ako su to plodovi politike HDZ BiH i SNSD-a, mi se takvih „darova“ odričemo i s takvim ne želimo imati nikakvu suradnju i dogovor."

"Izjava ili prijetnja zastupnika Gorana Broćete kako, „ukoliko se ne ispoštuje, u općinama gdje imaju vlast, ulice će nositi naziv Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, cara Lazara i slično“ je jednostavno nacionalizam i velikosrpska politika na suptilan način iz devedesetih godina. Sa srpskom politikom od Aleksanda Karađorđevića do danas, nismo imali nikako sreće, nego naprotiv uvijek smo bili iskorišteni i poniženi. U zadnjih nekoliko godina, su usporili proglašenje svetim blaženog Alojza Stepinca, što je nečuveno, i zbog toga su očito i danas u poziciji da su im obje crkve obezglavljene, jer je umro i vladika Amfilohije i patrijarh Irinej, te su bez vodstva i Crnogorska i Srpska pravoslavna crkva", stoji u priopćenju HSP-a koje potpisuje Nikola Raguž.