Glavna tužiteljica BiH i ukrajinski veleposlanik: Priča o ikoni i ukrajinskim ratištima

Glavna tužiteljica BiH i ukrajinski veleposlanik: Priča o ikoni i ukrajinskim ratištima
Tužiteljstvo BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sastala se i razgovarala sa veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu, nj.e. Vasilj Kirilič, o temama za koje su zainteresirane pravosudne institucije Ukrajine, kao i aktivnostima koje tužiteljstvo provodi u predmetu u javnosti poznatom kao 'Ikona'.

Glavna tužiteljica, upoznala je veleposlanika, da je već poduzeto više aktivnosti iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, te da je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć, što prije odgovore na zahtjev.  

Također, na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana BiH na ratištu u Ukrajini.

Tijekom sastanka je istaknuto da Tužiteljstvo BiH i Javno tužiteljstvo Ukrajine, imaju potpisan Memorandum o razumijevanju još 2008. godine i da su do sada imali dobru suradnju koja će se nastaviti i u budućnosti, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Kirilič je ranije tijekom dana boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje je pred šeficu bh. diplomacije Biseru Turković iznio niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal.

Ovom prilikom je veleposlanik Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.