VRHUNAC DIPLOMATSKOG SKANDALA Ukrajinski veleposlanik traži da se ikona uzme

Milorad Dodik ikona

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič, koji je jutros boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, pred šeficu bh. diplomacije Biseru Turković iznio je niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal, saznaje Klix.ba.

Naime, veleposlanik Kirilič je, kako saznajemo, inzistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njezinu vrijednost.

Taj zahtjev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, koji će se također održati danas u Sarajevu.

Veleposlanik Kirilič je obavijestio ministricu Turković da nadležna tijela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona sličnih onoj koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. prosinca poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od bh. institucija dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u stjecanje prava vlasništva trenutnog "posjednika" (Milorada Dodika op.a.)

Ono što je također novo jeste da je Ukrajina spremna odmah poslati stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porijekla i vrijednosti ikone.

To su spremni učiniti zajedno sa stručnjacima iz BiH, što također predstavlja jedan od zahtjeva.