Franjevačka provincija Bosne Srebrene: Ne smijemo ostati nijemi i pasivni

Smatraju da je veoma važno da se u javnom i društvenom životu poštuju područja autonomije raznorodnih institucija i struktura što je općeprihvaćena tekovina i standard suvremene europske civilizacije.

Međutim, takav principijelni stav nalaže nam da ne smijemo ostati nijemi i pasivni onda kada se na društvenom i političkom polju događaju pojave koje upućuju na ozbiljno narušavanje samih osnova na kojima počiva Bosna i Hercegovina kao zajednica jednakih naroda i građana.

Obveza uprave Bosne Srebrene da se u takvim trenucima javno očituje proizlazi iz njezinoga drugog povijesnog i aktualnog pozvanja - brige o narodno-vjerničkoj, hrvatskoj i katoličkoj supstanci u Bosni i Hercegovini pa kroz to i o samoj Bosni i Hercegovini.

U sedamstoljetnoj tradiciji bosanske franjevačke „strategije" i „politike" to dvoje je nerazdvojno sraslo u jedno. Čak i po prosudbama objektivnih i nepristranih promatrača u krizi koja danas potresa Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu, manjkav politički položaj Hrvata, kao najmalobrojnijega naroda, veoma je osjetljivo političko pitanje.

Političkim pitanjem se najviše manipuliraju međunarodni čimbenici koji hrvatsko pitanje lako zanemaruju i cinično izigravaju jer misle da je tako najlakše, domaći politički akteri koji se u težnji da pribave vlast ne ustručavaju ni od prljave političke trgovine hrvatskim mandatima te same hrvatske stranke i političari koji međusobno posvađani i svrstani u protivničke tabore neodgovorno i bezočno urušavaju ono u što se zaklinju kao u svoj cilj i motiv - interes hrvatskog naroda.

U takvoj situaciji nasušna je potreba za razumnim i uravnoteženim a istinitim pogledom i tumačenjem koje hrvatski problem ne bi preuveličavalo, ali ga ne bi ni prikrivalo, umanjivalo i ignoriralo, jer ni jedno ni drugo stajalište ne odražava pravu istinu o problemu, nego otežava i odlaže njegovo rješavanje.

Uprava Bosne Srebrene ovim putem želi upozoriti i na pojavu da neki članovi franjevačke zajednice, ugledni u društvu, u svomu javnom djelovanju često idu naruku jednome od ova dva pogrešna pristupa, minimizirajući političku važnost objektivno postojećeg problema nejednakopravnosti Hrvata i svrstavajući se aktivno uz određene stranačke politike kojima takvo njihovo držanje odgovara.

Iako poneseni i najčestitijim namjerama, oni na taj način sudjeluju u produbljivanju krize i lošega političkog stanja u Federaciji BiH i u Bosni i Hercegovini.

Uprava provincije ni na koji način ne osporava njihovo građansko individualno pravo i na takav politički angažman no dužna je objasniti da oni ne nastupaju u ime Uprave niti u ime cjelokupne franjevačke zajednice u Bosni i Hercegovini, nego u svoje osobno ime.

Otvoren je kritički i istinit tretman političke nejednakopravnosti Hrvata te iskreno nastojanje svih relevantnih čimbenika da on prevlada jedini ispravan put i način za Hrvate i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Politička se jednakopravnost svakako mora osigurati Hrvatima i to ne samo nekom budućom promjenom Ustava i izbornog zakona, nego i u ovom periodu prije tih ustavnih i zakonskih promjena.

To je službeni stav Franjevačke provincije Bosne Srebrene, bez obzira na moguća drugačija privatna mišljenja, saopćeno je iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Fena