STOPAMA POBIJENIH U Širokom Brijegu XV. simpozij o ubijenim hercegovačkim franjevcima

komunistički zločini, Široki Brijeg, franjevci

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Širokom Brijegu u nedjelju, 22. listopada, bit će održan XV. simpozij pod nazivom ''Stopama pobijenih''. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program će započeti sv. misom u 11.00 koju će predvoditi fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu. Nakon sv. mise u samostanskoj dvorani bit će održana sljedeća predavanja. Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorit će na temu ''Anatomija “genetskog antifašizma” ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja''.

''Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945.'' tema je istraživača i publiciste Igora Vukića. A o ''Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava'' govorit će, pak, prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji).