FOTO  Potpisan Protokol o suradnji Mostara i Asissa

Nakon svečanosti potpisivanja koja je upriličena u Gradskoj upravi Mostara gradonačelnik Assisia dr. Ricci je izjavio kako ovaj čin predstavlja početak izgradnje mosta buduće suradnje između dva grada. Istaknuo je kako to neće biti samo na simboličkoj razini već i povezivanjem zračnim mostom između dviju zračnih luka u Perugi i Mostaru, što će svakako doprinijeti razvoju turizma, prije svega vjerskog, a potom će doći i gospodarska suradnja. Gradonačelnik dr. Ricci je naglasio kako će kao predsjednik  udruženja talijanskih gradova koji su članovi UNESCO-a, njih 44, pružiti svaku pomoć Mostaru u segmentu promocije i zaštite kulturne baštine, a Assis ima također bogato iskustvo od preko 2600 intervencija u zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa. Također je pružio punu potporu inicijativi Mostara za kandidaturu za Mediteranske igre, zajedno s Kotorom i Dubrovnikom, te se obećao založiti za otvaranje konzularnog predstavništva Republike Italije u Mostaru, što bi, ocijenio je, bilo od obostrano velikog interesa.

            Gradonačelnik Bešlić također je naglasio važnost današnjeg čina potpisivanja protokola između dva grada te da konkretne efekte i učinke od toga očekuje tek kroz godinu dana. On je zahvalio na obećanju da će Assisi pomoći Mostaru u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa, s obzirom na funkciju koju obnaša dr. Ricci i iskustvo koje imaju na tom polju, kao i na potpori za organizaciju Mediteranskih igara.

S druge strane gradonačelnik Bešlić je obećao potporu inicijativi Assisia da taj grad 2019 godine bude europska prijestolnica kulture, a gradonačelnik dr. Ricci je dodao kako obilježavanje 800. godišnjicu franjevačkog reda i činjenica da u Assisiu imaju preko dvadeset tisuća četvornih metara umjetničkih djela, što ima daje za pravo da kažu kako je umjetnost Europe nastala u njihovu gradu.

Nakon potpisivanja Protokola u Gradskoj upravi slijedi sastanak i s predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem, te obilazak Starog mosta i sastanak s direktorom Zračne luke Mostar Marinom Raspudićem, kao i posjeta Međugorju.