FOTO  BIO JEDAN OD INVESTITORA Preminuli gradonačelnik sam sebi potpisao urbanističku suglasnost za solare na Čulama

Solari na Čulama
Hercegovina.info

Dozvole za gradnju solara na 80 duluma na lokaciji Čule kod Mostara, barem urbanističku suglasnost, potpisao je nedavno preminuli gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić neposredno pred dolazak Marija Kordića. Osim što su dozvole, kako smo detaljnim radom na terenu utvrdili, većim dijelom nelegalne, izgledno je da je Bešlić ovdje bio i u direktnom sukobu interesa.

Naime, kako je potvrđeno portalu Hercegovina.info iz više izvora upravo Ljubo Bešlić bio je jedan od investitora gradnje na Čulama, skriven iza tvrtke Energy Europa Marka Bošnjaka iz Prozor-Rame i još nekih lobija. Gradnju na ovoj lokaciji malo je omeo naš tekst, pa potom i smrt samog Bešlića, koji je očito imao lijepe planove za mirovinu, te sam sebi i partnerima osigurao dozvole za solare.

Sukladno Zakonu o upravnom postupku u Federaciji, a da je Bešlić radio po pravilima i zakonima struke, morao je tražiti izuzeće u ovom predmetu, jer se pojavljuje i kao tražitelj i kao izdavač dozvola. 

U članku 42. Zakona o upravnom postupku FBiH kaže se da će se službena osoba koja je ovlaštena da rješava ili obavlja pojedine radnje u postupku izuzeti od rada o predmetu - Ako je u predmetu u kojem se vodi postupak: stranka, suovlaštenik, suobveznik, svjedok, vještak, punomoćnik ili zakonski zastupnik stranke.

Praktično, u gore navedenoj situaciji, da se bilo tko žalio zbog solara na Čulama žalio bi se gradonačelniku, koji je i investitor, barem jedan od njih. 

Bešlić se naravno nije izuzeo, budući da ga formalno i pravno u predmetu nema, a njega i ostale predstavljala je domaćica iz Prozor-Rame, odnosno direktorica i jedina zaposlena u gore navedenom poduzeću. 
U Gradskoj upravi Mostara, unatoč brojnim upitima, što pismenim, što usmenim, nismo dobili preciznu informaciju oko placa na Čulama. Novi gradonačelnik, od kojeg očekujemo poništenje dozvola na Čulama, s obzirom i na novootkriveni sukob interesa nije odgovorio kada će dozvole biti poništene.

Čak štoviše kadar zaostao iza bivšeg gradonačelnika u gradskom urbanizmu nadobudno se pitao zašto nas uopće Čule zanimaju, te nas uvjeravao da postoji markica 53, koja kao opisna markica dopušta na ovom lokalitetu gradnju solara.

Opet ustrajnim radom i konzulatacijom niza stručnjaka dolazimo do saznanja da to nije približna odrednica, nego precizna, a plac je debelo iscurio i iz markice 53. U najnovijem odgovoru ponovno nas zavitlavaju da su malo zaokrenuli plac zbog vodovodnih cijevi.

Na koncu, sve da je i u potpunosti u markici 53 sada se cijela priča sporna zbog sukoba interesa, koji se nije dogodio prije 8 godina, nego 8 dana prije dolaska Marija Kordića. Za napomenuti je da se iz gore spomenute tvrtke nikada nisu oglasili oko postupka izdavanja dozvola na Čulama.  

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a na žurnoj telefonskoj sjednici koncem prošle godine dodijelila je koncesiju na Kruševu kod Mostara poduzeću iz Prozor-Rame, da bi mu ubrzo Grad Mostar izdao dozvole za gradnju na 80 duluma mimo vlastitih regulacijskih planova i propisa.