FOTO  Donesena deklaracija petog zasjedanja HNS-a

Politički predstavnici hrvatskog naroda, odnosno jedanaest političkih stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990., Hrvatska seljačka stranka (HSS) BiH, Hrvatska krščanska demokratska unija (HKDU) BiH, Demokratski centar (DC) BiH, Hrvatska demokratska unija (HDU), Ujedinjena HSP BiH, HSP Herceg Bosne, Hrvatski pravaški (HP) blok, HSP dr. Ante Starčević Herceg Bosne, i HSP dr. Ante Starčević BiH), okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH ovom su prilikom usvojili Deklaraciju kojom su zacrtana osnovna načela, koja ih obvezuju da ih se kao pregovarači, u bilo kojim aktivnostima, pridržavaju.

"Deklaracija je odraz raspoloženja, evidentno, većinske volje hrvatskoga naroda, prepoznate kroz HNS i jedanaest okupljenih stranaka oko njega i produkt trenutne aktualne političke situacije u BiH i uopće političkih odnosa u BiH", ocjenio je predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon Sabora.
Po Čovićevim riječima, HNS je danas preuzeo ulogu da u potrebi za jedinstvenim stavom, ovo tijelo ubuduće donosi odluke, kako je kazao, bez obzira koja je stranka u pitanju ili koja snaga iza nje počiva.

On je uvjerenja kako će Deklaracija sama po sebi dati potpuno novu dimenziju i ulogu HNS-a koji bi trebao postati institucija hrvatskoga naroda, kako kaže, vrlo jasno pozicionirana iznad svakog pojedinačkog stranačkoga djelovanja hrvatskoga naroda u BiH.

"Iz toga će proizići", mišljenja je Čović," potreba za još jednim Saborom kada bi se donio i Statut i registrirala ta institucija i pravno".
Rezimirajući Deklaraciju i njezina načela, predsjednik HNS-a i predsjednik HDZ-a BiH napominje kako se njome ističe kako BiH neće imati svoj europski put ka Nato savezu dok hrvatski narod ne bude ustavno jednakopravan s druga dva naroda. "Time je poslana jasna poruka i međunarodnim institucijama i predstavnicima druga dva naroda da u tom smislu želimo kreirati i osmislit našu BiH", kazao je Čović.
"Poruka je i obveza svima nama da u realizaciji ovih zacrtanih ciljeva u Deklaraciji trebamo biti spremni i žrtvovati određene sujete, pa i određene stranačke autonomije tamo gdje to strateški interesi od nas traže", dodao je predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a BiH i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić. 

"Ovo je poruka i našim partnerima iz druga dva konstitutivna naroda, te svim građanima BiH i međunarodnoj zajednici da u nama imaju partnera da BiH konačno učinimo samoodrživom i da je kao takvom izgradimo kroz korjenitu ustavnu reformu koja će pitanja tri konstitutivna naroda riješiti na jednak način i unstitucionalnom i u teritorijalnom smislu", zaključio je Ljubić. 

Na upit kakve rekacije očekuje nakon što je Sabor predstavljen kao novo predstavničko tijelo, Čović je ponovio da je poruka jasna i međunarodnoj zajednici i predstanicima druga dva naroda, "da svi koji žele stabilizirati političke, a prije svega ekonomske i socijalne probleme u BiH moraju uvažiti činjenicu i realnost da hrvatski narod mora biti ustavno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom u BiH".
Na Hrvatskom narodnom saboru (HNS) nazočilo je 600 izaslanika, te oko 150 gostiju - predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, službenih predstavnika katoličke crkve u BiH, Kliničke bolnice (KB) Mostar, Sveučilišta u Mostaru, generala HVO-a, te međunarodnh organizacija i institucija u BiH i kulturnih i znanstvenih institucija iz RH, kao i akreditiranih predstavnika medija iz BiH i inozemstva.

Na Saboru je izabrano i Predsjedništvo toga tijela čiji je predsjednik Dragan Čović, dok su dopredsjednici Vesna Punjuh i Ivan Musa. Za članove Predsjedništva HNS-a izabrani su: Božo Ljubić, Borjana Krišto, Miljenko Miloš, Željko Koroman, Antonio Matešković, Željko Bošnjak, Milijan Nakić, Marinko Ćavara, Martin Raguž i Perica Jelečević i Ljiljana Lovrić.

Fena