DOGOVORILI SE BiH se zadužuje 330 milijuna eura za borbu protiv krize izazvane zbog koronavirusa

DOGOVORILI SE BiH se zadužuje 330 milijuna eura za borbu protiv krize izazvane zbog koronavirusa
Fena

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je da su danas postignuti važni dogovori za daljnje mjere i odgovore u socioekonomskom dijelu prilika, a u vezi s borbom protiv koronavirusa.

Sattler je bio domaćin sastanka, zajedno s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, na kojem je postignut dogovor o aranžmanu od 330 milijuna eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom u BiH.

Naglasio je da izvanredna vremena zahtijevaju izvanredna rješenja. Istakao je da je BiH do sada pružala adekvatan odgovor u borbi protiv koronavirusa.

- Danas nastavljamo s adekvatnim rješenjima. Važno je da su lideri političkih stranaka danas bili u prilici da postignu suglasnost. Ne govorim samo o kreditnom aranžmanu s MMF-om nego i značajnim sredstvima koja će osigurati Europska unije kroz makro financijsku pomoć - istakao je Sattler.

Naveo je da se i u narednim danima treba nastaviti u zajedničkom i usuglašenom djelovanju.

Na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od MMF-a.

Kako je rečeno nakon sastanka, 330 milijune eura kredita će se dijeliti na postotke, 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

Unutar Federacije nastavit će se dogovor o distribuciji jer, kako je rečeno, županije nose veliki dio borbe s koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla.