DODIK U BiH je sve nakaradno, Srbi su odlučni da svoj status traže izvan nje

DODIK U BiH je sve nakaradno, Srbi su odlučni da svoj status traže izvan nje
Hercegovina.info

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH pogrešna zemlja i da su građani Republike Srpske po svim anketama i nakon svih izbora definitivno odlučni da svoj status traže van BiH.

Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno, da jedno piše u Ustavu, drugo se provodi u praksi.

On je ponovio da je BiH nedovršena država, koncipirana na pogrešnim temeljima i to je nešto što nije sporno.

"Mi političari u Republici Srpskoj, mislim da nema nijednog, pa ni onog najmanjeg po političkoj snazi koji bi bio protiv takve jedne ideje. Ali, naprosto, uvijek je to vezano za neke međunarodne kontekste i odnose. Naučili smo da razvoj situacije ovdje nije samo naša stvar", rekao je Dodik za TV Kurir.

Dodik je dodao da su i Jugoslaviju razbili stranci, te da oni i dalje imaju svoje iluzije u regiji.

"Proteklih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to utjecalo na naše ljude da kažu da im je dosta, bosanski Srbi se ni po čemu ne identificiraju s BiH. Što je pogrešno da Srbi hoće svoju državu", naveo je Dodik.

Govoreći o ruskom stavu, Dodik je rekao da je Rusija za poštovanje Daytonskog sporazuma i međunarodnog prava, ali je nezadovoljna Savjetom za implementaciju mira i pokušava kazati da se mora poštovati dogovor tri naroda, dva entiteta.

On je naveo da mu odnos s Rusima najviše zamjeraju oni koji se najviše miješaju.

"Zapadni predstavnici su razgradili Dayton, pa kad ja interveniram oni mi kažu da ne razumijem "duh Daytona", i kažu "nije duh Daytona da se poštuje slovo Daytona. Demokracija ne funkcionira u međunacionalnim državama. Mi imamo potpuno različitu povijest, samo nam je zajednička Nova godina", naveo je Dodik.

Rekao je da nije moguć američki pristup da "nije važno što je bilo jučer, važno je što će biti sutra".

"Vojno i političko rukovodstvo Srba je osuđeno, a Naser Orić je oslobođen i pored dokaza i svjedoka da je klao po Srebrenici. Pa kako na toj bazi da gradimo povjerenje. Kakav bi ja bio čovjek da kažem da nas je NATO opravdano bombardirao?", kaže Dodik.

Govoreći o SAD, Dodik je rekao da Donald Trump nije srbomrzac, te da je Srbima u Americi govorio da glasaju za Trumpa.

"Narodima BiH se mora dozvoliti izbor kao i svima. Oni sve vrijeme govore da smo mi bosanski Srbi, mi to nismo. Ako smo mi konstitutivni narod zašto nemamo prava, samo nama kažu `ne možete izaći iz Bosne`. Ali ona je neuspješni eksperiment liberalnih krugova koji su gurali multietničnost i multikulturalnost", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da malo tko vjeruje da BiH može da postane članica EU bez velike modifikacije koja nije moguća.