DODIK Kada treba imenovati Srbe, opća je opstrukcija

DODIK Kada treba imenovati Srbe, opća je opstrukcija
Reuters

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) upozorio je danas na blokade, kada su u pitanja imenovanja srpskih kadrova na nivou Bosne i Hercegovine, rekao je lider te stranke Milorad Dodik.

Ako ne bude pomaka i prihvaćanja onog što pripada Srbima, bit će, kaže, poduzete određene mjere, ne isključujući i mogućnost zaustavljanja daljeg djelovanja srpskih kadrova u radu u bh. institucijama.

"Kada treba imenovati Srbe, opća je opstrukcija", tvrdi on.

Naveo je i da postoji nepovjerenje na nivou BiH kada je u pitanju kadrovsko imenovanje Srba u Vijeću ministara te da postoji, kako je rekao, blokada i u Centralnoj banci BiH, u čijem upravnom odboru nema Srba.

Kada je u pitanju odgađanje izjašnjavanje Ustavnog suda BiH o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, on je utvrdio da je to "potvrda da žele izmanipulirati tu situaciju", kritizirajući tu pravosudnu instituciju da ne donosi odluke u skladu s pravom.

Dodao je da NATO nikada nije potvrdio da je aktiviran MAP za BiH, te da dok je on u vlasti neće biti integracije BiH ka tom vojnom savezu, već samo partnerstvo.

Lider SNSD-a je kazao i da se danas u Banjoj Luci nije sastao s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.