OSTAJU NAJUGROŽENIJI Broj ukrajinskih izbjeglica u Međugorju se smanjio, neki se vratili u zemlju, a neki otišli u Poljsku i Hrvatsku

Crveni križ Međugorje ukrajinske izbjeglice
Crveni križ

Broj ukrajinskih izbjeglica u Međugorju se u posljednje vrijeme znatno smanjio. Kako je danas potvrdio za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa općine Čitluk Andrija Stojić, u ovom hercegovačkom mjestu trenutno se nalazi ispod 100 ljudi koji su tu našli utočište od rata.

"Prema našim evidencijama u Međugorju je ostalo još 99 izbjeglica. Radi se naravno samo o ženama i djeci. Brojka se u posljednje vrijeme dosta smanjila s obzirom da su se neki početkom ovog mjeseca odlučili vratiti u zapadni dio Ukrajine i Poljsku, a jedan dio njih se premjestio u obližnje dalmatinske gradove gdje su sada smješteni. No, i ovi koji su otišli u Dalmaciju radi se o prijateljskim vezama s Međugorjem preko kojih se došlo do smještaja", kaže za Stojić. Hercegovina.info.

Ostaju samo oni najugorženiji.

"Od 250 koliko ih se u prosjeku svih ovih mjeseci nalazilo u Međugorju, ovisno o dolascima i odlascima, ostali su uglavnom samo oni najugroženiji koji nemaju nikoga svoga ili im je u Ukrajini sve srušeno", dodaje Stojić.

Mnogi se jave kada stignu na svoje odredište.

"Javili su nam se po dolasku u Ukrajinu. Zahvalni su na svemu što se ovdje za njih učinilo. Moram istaknuti kako su im naši volonteri uvijek na usluzi, dostavljaju im i potrepštine u objekte i pansione u koje su smješteni i mi se uistinu trudimo da budu zbrinuti u najboljoj mogućoj mjeri", ističe.

U Međugorju ima i više Ukrajinaca.

"Također treba reći kako ima i dosta onih koji dolaze hodočasnički, ali oni se ne vode kao izbjeglice, već samo oni koji se nama prijave ispune izbjeglički formular i mi vodimo tu našu strogu evidenciju".

Država produžila mogućnost boravka, ali brojni odlaze ranije ne žele se zadržati u BiH.

"Činjenica je da je država ovim ljudima produžila mogućnost boravka s tri na šest mjeseci, no nemamo toliko broj onih koji ostaju toliko dugo, već odu negdje drugo. No, nikad se ne zna hoće li biti potrebe. Novih najava za dolaske za sada nema, ali ne znamo kako se može razvijati situacija s ratom i što će se dalje događati", rekao je Stojić.

Podsjetimo, prve ukrajinske izbjeglice koje su s jednim autobusom stigle u Međugorje, njih 47, došli su još 5. ožujka nakon tri dana putovanja i trideset sati čekanja na granicama.