OPREZ NA CESTAMA Instruktor iz Čitluka osuđen na godinu dana zatvora zbog izdavanja krivotvorenih vozački

OPREZ NA CESTAMA Instruktor iz Čitluka osuđen na godinu dana zatvora zbog izdavanja krivotvorenih vozački

Po optužnici Županijskog tužiteljstva HNŽ u Mostaru, Općinski sud u Čitluku je donio osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Ivana Čilića, zv. „Ico“, (1986.), iz Čitluka, zbog produljenog kaznenog djela Krivotvorenje isprave Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Naime, optužnicom Županijskog tužiteljstva HNŽ u Mostaru, Ivanu Čiliću stavljeno je na teret da je u vremenskom razdoblju od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole „L“ iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uvjerenja Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a o uspješno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, na način da je skenirao jedan primjerak navedenog uvjerenja, te isti prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita i isti potom printao, te tako sačinjena lažna uvjerenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao trećim osobama i to najmanje njih osamdeset i dvoje, čime je počinio produljeno kazneno djelo Krivotvorenje isprave.

Na prijedlog Tužiteljstva HNŽ, Općinski sud u Čitluku je utvrdio da novčani iznos od 2.870,00 EURA, 1.950,00 KM i 470,00 KN predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom Krivotvorenje isprave KZ F BiH, pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac.