OPREZ NA CESTAMA Instruktor iz Čitluka osuđen na godinu dana zatvora zbog izdavanja krivotvorenih vozački

Autoškola

Po optužnici Županijskog tužiteljstva HNŽ u Mostaru, Općinski sud u Čitluku je donio osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Ivana Čilića, zv. „Ico“, (1986.), iz Čitluka, zbog produljenog kaznenog djela Krivotvorenje isprave Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Naime, optužnicom Županijskog tužiteljstva HNŽ u Mostaru, Ivanu Čiliću stavljeno je na teret da je u vremenskom razdoblju od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole „L“ iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uvjerenja Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a o uspješno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, na način da je skenirao jedan primjerak navedenog uvjerenja, te isti prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita i isti potom printao, te tako sačinjena lažna uvjerenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao trećim osobama i to najmanje njih osamdeset i dvoje, čime je počinio produljeno kazneno djelo Krivotvorenje isprave.

Na prijedlog Tužiteljstva HNŽ, Općinski sud u Čitluku je utvrdio da novčani iznos od 2.870,00 EURA, 1.950,00 KM i 470,00 KN predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom Krivotvorenje isprave KZ F BiH, pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac.