Odvjetnik Faruk Ćupina srušio zgradu bez odobrenja za uklanjanje, inspekcija kaže da je sve u dogovoru s gradonačelnikom Kordićem

advokatura ćupina, Mostar, Bespravna gradnja

Poznati mostarski odvjetnik Faruk Ćupina srušio je bespravno devastirani objekt u centru grada, a bivšim stanarima nisu jasni potezi te se boje da će u cijeloj priči ostati obespravljeni. Milka Matić, vlasnica dijela stana u srušenoj zgradi tražila je tjednima odgovore o tome tko je i kako srušio zgradu u kojoj je imala nekretninu, da bi se na kraju dobila odgovor Grada Mostara da su radovi izvedeni bez znanja nadležnih gradskih službi.

Služba za građevinske propise naložila je hitan prestanak ikakvih radova na lokaciji. 

advokatura ćupina,Mostar,Bespravna gradnja

"U vezi vašeg zahtjeva od dana 19. 4. 2022. godine moramo vas obavijestiti da ova Služba nije izdala odobrenje za uklanjanje građevine. Sukladno Zakonu o građenju 'Postupak za izdavanje odobrenja za uklanjanje izdaje ove Služba po zahtjevu vlasnika", stoji u odgovoru Službe za građevinske propise.

Također, postupajući urbanističko-građevinski inspektor naložio je obustavu daljnjeg izvođenja radova na uklanjanju objekta.

"U skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave u HNŽ te Zakonom o građenju HNŽ, obavještavam  Vas da je na temelju Vašeg zahtjeva upućenog 14. 4. 2022. godine urbanstičko-građevinski inspektor izvršio inspekcijski nadzor uklanjanja objekta na k. č. 41/62 k. o. Mostar (nova k. č. 3813 k. o. Mostar II) na adresi Mostarskog bataljona br. 16, napravio zapisnik 15. 4. 2022. i 26. 4. 2022., te donio na zakonu utemeljeno rješenje kojim naruđuje Ćupina Faruku, zastupanom po Advokatura 'Ćupina&co' d. o. o. Mostar, investitoru bespravnog uklanjanja objekta:

- obustava daljeg izvođenja radova na uklanjanju objekta
- ishođenje potrebnog odobrenja za izvedene radove i nastavak istih
- dostaviti potvrdu da je podnesen zahtjev za ishođenje odobrenja za izvedene radove u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ovog rješenja", ističe postupajući inspektor u svom dopisu.

advokatura ćupina,Mostar,Bespravna gradnja

Podsjećamo, uklonjen je ruševni objekt u ulici Mostarskog bataljona na broju 16 čije rušenje podržavaju i vlasnici stanova, no boje se da će u cijeloj priči ostati obespravljeni jer se sve uradilo mimo njihovog znanja.

Ćupina je rušio bez odobrenja, a kao odvjetnik zastupa investitora (sam sebe). Dok inspekcija stranci odgovara nedvosmisleno kako se radi o bespravno srušenom objektu, mi smo dobili 'soft' verziju koja kaže da je sve rađeno u dogovoru s gradonačelnikom Mostara, a i da je poslan zahtjev Odjelu za urbanizam i građenje.

"U skladu s Vašim upitom o uklanjanju ruševnog objekta u ulici Mostarskog bataljona br. 16, na k. č. 41/62 i k. č. 41/63 k. o. Mostar, (nova k. č. 3813 k. o. Mostar II), obavještavam Vas da se vodi inspekcijski postupak, te da je utvrđeno da je uklonjen u ratu uništeni objekat, od strane gdin-a Ćupina Faruka,
bez prethodno pribavljenog odobrenja za uklanjanje, te je doneseno na zakonu zasnovano rješenje. Prema izjavi zastupnika investitora navedenih radova, uklanjanje je izvedeno shodno usmenom dogovoru s vlasnicima u ratu uništenih stanova, kao i u dogovoru s gradonačelnikom Grada Mostara. Inspektoru je dostavljen zahtjev od 4. 4. 2022. god., u kome se od Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara traži izdavanje odobrenja za uklanjanje u ratu uništenog objekta", naveli su za naš portal.

Investitor Faruk Ćupina kojeg zastupa 'Advokatura Ćupina&co.' nije odgovorio na naše pismene upite je li imao odobrenje za rušenje postojećeg objekta te ima li odobrenje za gradnju novog objekta te kako planira obeštetiti vlasnike i nositelje stanarskih prava, a telefonski je kratko rekao samo "da to ništa nema veze s njim".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.