RUŠENJE DEVASTIRANIH OBJEKATA Mostarka se boji da će ostati bez ičega nakon što je srušena zgrada u kojoj je imala stan

Grad Mostar, ruševine, korzo

Nakon rušenja zgrade u kojoj je imala stan u središtu Mostara obratila nam se Mostarka Milka Matić, zabrinuta za nekretninu u ulici Mostarskog bataljona, odnosno da će ostati bez dijela stana koji joj je pripadao desetljećima.

Stara zgrada nedavno je srušena u sklopu najavljene demolicije ruševnih i opasnih objekata u gradu, a u jednom od takvih nedavno je smrtno stradao mladić. Sugovornica nam kaže da nije protiv rušenja i uređenja grada jer se i sama slaže da to treba učiniti, ali tvrdi da nju nije nitko konkretno kontaktirao o rušenju zgrade.

"Ja sam na katu imala 1/4 trosobnog stana na koji imam pravo zbog ugovora o uzdržavanju, nakon rata sam to prenijela na sebe, uredno platila porez i sve drugo što je trebalo. Htjela sam se vratiti u taj dio grada za koji sam emotivno vezana, ali evo sve su srušili. U Urbanizmu su mi rekli da nemaju nikakvog plana. Rekli su mi samo da se odluka za rušenje 100 objekata u gradu donijela na Gradskom vijeću i to je to. Ja sam apsolutno za rušenje svega što je ilegalno ili predstavlja opasnost za građane, ali ja sam tu imala stan koji sad nemam", kaže za hercegovina.info.

Grad Mostar,ruševine,korzo

Bila je i kod Ombudsmena koji nema ništa s privatnim vlasništvom, a priča je završila i kod gradske inspekcije.

"Inspekciji sam poslala zahtjev da se obustave radovi rušenja dok se ne utvrdi činjenično stanje, ali ništa. Nisu mi nikad ništa odgovorili. U Gradu sam podnijela zahtjev da mi izdaju rješenje o demoliciji, no međutim ni od njih nema još uvijek ništa", nastavlja.

Inicijalni kontakt je postojao, no nakon toga se nije ništa događalo. Zgrada je srušena, a kod nje je ostao bojazan da će "po stare dane" ostati bez onoga što joj zakonski pripada.

"Jedan od vlasnika, čiji su roditelji meni darovali stan, žive u Beogradu. Oni su se probali s odvjetnicima dogovarati i ne znam stvarno što su i jesu li se dogovorili, a drugi vlasnici stanova odnosno prenamijenjenih prostorija u odvjetničke urede, također su pregovarali o budućnosti svoje imovine. Odvjetnik Ćupina kontaktirao me i pitao jesam li zainteresirana za prodaju. Naravno, na početku nisam htjela to prodati, ali očito ću biti prinuđena i bez izbora kad je objekt srušen. Kasnije nije bilo nikakvog kontakta i bilo mi je čudno", rekla je Milka.

Grad Mostar,ruševine,korzo

Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti ističe da nema mjesta za strah i da će se u cijeloj priči voditi računa o ljudima koji su vlasnici stanova ili nositelji stanarskih prava.

"Krenuli smo s demolicijom ruševnih objekata kako se opet ne bi dogodio tragičan ishod kao s momkom koji je nedavno poginuo. Što se tiče zgrade u ulici Mostarskog bataljona model je da se zovnu svi stanari da se ukloni objekt i da se ne prejudicira što će biti na tom mjestu, možda se obnovi zgrada i vrati u prvotno stanje, a možda se bude pravilo i nešto drugo gdje bi prodavali zemlju i svatko bi imao svoja prava. Konkretno, u ovoj zgradi postoji poslovni prostor koji je bio u vlasništvu grada (općine) prije rata, postoji i 5 stanova od čega su 4 stana u privatnom vlasništvu, a jedan je sa stanarskim pravom", kazao je za naš portal.

Naša sugovornica neće ostati bez ičega.

"Dakle, gospođa koja je imala vlasništvo ima neotuđivo pravo na posjedovanje stana. Ako bi se obnavljao izvorni objekt - dobit će stan kakav je i imala, ako se svi skupa dogovorimo da se ta zemlja proda nekom investitoru - onda bi se dogovorila cijena prodaje te nekretnine po kvadraturi. Nitko neće ostati obespravljen, svi će dobiti svoja prava koja im pripadaju", potvrdio je na kraju razgovora. 

Podsjetimo, 13. travnja u ranim jutarnjim satima u ulici Mostarskog bataljona bageri su započeli rušenje ovog objekta, a prema planiranom predviđeno je rušenje i ostalih napuštenih objekata koji predstavljaju opasnost za građane, ali i promet. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.