ODRŽANA KONFERENCIJA PANEUROPEJACA "Ako se Ukrajina ne obrani, Rusija se tu neće zaustaviti"

Paneuropska konferencija u Bukureštu

Međunarodna konferencija „Prema snažnijoj i sigurnijoj Europi: Paneuropski pogled na Europsku uniju i šengensko proširenje“, održana u organizaciji Paneuropske unije Rumunjske u Bukureštu, okupila je više od 70 sudionika iz zemalja širom Europe.

Predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Španjolske, Albanije, Bugarske, Estonije i Rumunjske, ovom prilikom su imali priliku slušati govoriti, između ostalih, o temama bitnima za današnju Europu, ali i Europu sutrašnjice.

„Predoiu je podsjetio kako je tekao proces priprema Rumunjske i Bugarske za ulazak u Schengenski prostor te da je već 2011. Europsko vijeće utvrdilo da su Bugarska i Rumunjska ispunile kriterije i da su spremne, ali nakon toga to postaje političko pitanje koje traje do dan danas zbog blokada nekih zemalja članica. Izrazio je nadu da će cijeli proces pridruživanja Schengenskom području biti završen do kraja godine. „Utemeljitelj Paneuropske unije i njezin prvi predsjednik Richard Coudenhove-Kalergi već se 1922. zalagao za ukidanje granica između europskih zemalja. Vjerovao je da će ukidanje granica omogućiti kulturni i ekonomski razvoj naroda Europe. Zato i mi danas podržavamo ulazak i Rumunjske i Bugarske u Schengensko područje, kao što je u njega ušla Hrvatska na početku 2023. godine“, naznačene su u priopćenju riječi Pava Barišića, glavnog tajnika Hrvatske paneuropske unije i predsjednika Hrvatske paneuropske unije.

Sudionicima su se obratili brojni dužnosnici, među kojima su se našli potpredsjednik rumunjske Vlade Marian-Cătălin Predoiu, europska povjerenica za transport Adina-Ioana Vălean, zastupnik u njemačkom Bundestagu Gunther Krichbaum, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić, predsjednik Paneuropske unije Rumunjske Alexandru Nazare, zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran, predsjednik Makedonske paneuropske unije Andrej Lepavcov, predsjednik Francuske paneuropske unije Eric Campion, v.d. predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Franjo Topić i mnogi drugi.

Povjerenica Vălean kazala je kako su krize pokazale da moramo biti solidarni.

„Danas europska sigurnost ovisi o SAD-a, što nije dobro. Europa se mora bolje organizirati i biti neovisna od drugih u svakom pogledu, poglavito sigurnosnom. Bruxelles to mora shvatiti. Mi smo u ratu. Rusija je odlučila vratiti svoje imperijalističku prošlost i sovjetske granice. To je nedopustivo i zato trebamo svoju sigurnosnu i obrambenu politiku. Ako ne obranimo Ukrajinu, Rusija se neće zaustaviti. Temeljne vrijednosti Europe su mir, demokracija i ljudska prava, a te vrijednosti Putin nikada neće prihvatiti“, kazao je Krichbaum. Vezano za politiku proširenja Europske unije iznio je zanimljiv prijedlog da se zemljama kandidatima da status zemalja promatrača čiji bi predstavnici sudjelovali u radu institucija Europske unije“, kazao je Terrenoire.

Topić je između ostaloga rekao da je za stabilnu Europu potreban stabilan jugoistok Europe i da je geopolitička odluka o priključenju šest zemalja regije od važnosti i za EU te je i pozvao sve prisutne da pomognu da se otvore pregovori 21. ožujka Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

Sudionici konferencije složili su se da je povjerenje važno za jačanje Europske unije i da zemlje članice ne bi smjele gledati samo svoje osobne ili nacionalne interese i zbog njih blokirati druge države, već da trebaju prepoznati one zajedničke i na njima graditi europsku politiku. Coudenhove-Kalergi je govorio da je prava Europa Paneuropa, tj. cijela Evropa.