NAKON SASTANKA S VLADOM Sindikati proračunskih korisnika u HNŽ odustali od štrajka

Sindikati HNŽ, Vlada HNŽ
hercegovina.info

Štrajka sindikata proračunskih korisnika u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (HNŽ) neće biti, zaključak je nakon sastanka čelnika sindikata s predstavnicima Vlade HNŽ koji je održan danas u Mostaru. 

Sindikati su već ranije naveli kako već duže vrijeme troškovi života rastu, plaće zanemarivo ili nimalo i proračunski korisnici HNŽ-a tražili su sastanak s Vladom HNŽ-a na temu povećanja plaća, kako zbog istog ne bi morali izlaziti na ulice.

Na sastanku su nazočili čelnici šest sindikalnih organizacija, predstavnici osnovnog i srednjeg obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Slavko Lauš, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Nail Balić i Karmela Petković, koji su nakon sastanka izašli pred novinare.

"Nakon iscrpljujućih pregovora koji traju od 14 sati, dogovorili smo se kako će se stvari odvijati u narednom razdoblju. Na sljedećoj sjednici Vlade trebala bi se promijeniti Uredba o otpremninama o kojoj smo govorili. Što se tiče osnovnih i srednjih škola, a natječaji bi se trebali raspisati sredinom sljedećeg mjeseca. Ostale stvari trebale bi se riješiti prilikom izrade rebalansa proračuna za sljedeću godinu. Dajemo prostora i vremena da se srede stvari, pa ćemo dalje vidjeti", kazala je nakon sastanka Edina Čomić predsjednica SSVOONK HNŽ-a.

Sindikati HNŽ,Vlada HNŽ

O povećanju plaća ona je kratko rekla: 

"To je priča i plan za sljedeću godinu".

Predsjednik Sindikata MUP-a HNŽ Nail Balić kazao je kako i nije zadovoljan sastankom, ali da su sindikati dobili nadu.

"Današnjem sastanku, barem što se tiče policijskih službenika, najveći naglasak je dan na pravosnažne izvršne presude. Nisam baš zadovoljan sastankom, ali neka nada je dana. Premijer se obvezao zajedno s ministrima Vlade da će se sve riješiti rebalansom i da ćemo biti zadovoljni s uvjerenjem da neće biti nikakvih problema i da će se ono što je planirano i što smo zahtjevima tražili biti izmireno".

O povećanju plaća Balić je rekao:

"Što se tiče povećanja plaća i onoga što smo tražili kroz osnovicu, otvorena je neka priča, ali nitko službeno nije iznio podatke o postotku povećanja plaća, kako od strane sindikata, tako i od strane Vlade, ali je dano obećanje da će se to riješiti kroz financijski plan za narednu godinu. No, morat će se ponovno sjesti da se vidi o kojem bi se tu postotku radilo i da se vidi s kolikim bi se povećanjem moglo ići".

Sindikati HNŽ,Vlada HNŽ

Balić je istaknuo kako novca ima, jer su uštede na policiji velike.

"Pozivam Vladu da ozbiljno shvati naše probleme s kojima se susrećemo. Možda sam danas malo bio i otvoreniji i žustriji u traženju naših zahtjeva, ali članstvo je nezadovoljno i vrši se veliki pritisak na mene kao predsjednika, ali i na odbor. Trebali bi imati na umu da u ovoj fazi nedostaje 280 policijskih službenika. To su ogromna sredstva, uštede na policijskim službenicima od 7 do 8 milijuna maraka. Ne možemo reći da sredstava nema. Sve druge sindikate podržavamo, konkretno obrazovanje i nadam se da će se iznaći rješenje na zadovoljstvo svih".

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a kaže kako su prvi koraci tek napravljeni.

Sindikati HNŽ,Vlada HNŽ

"Drago mi je što sam čuo od predsjednika Vlade, ali i drugih članova, da bi prioritet trebao biti potpisivanje kolektivnog ugovora osnovnog obrazovanja budući da ga mi jedini još nismo potpisali. Dogovorili smo da već sutra krenemo u nastavak razgovora. Oni su svjesni i podržali su izjednačavanje plaća s VSS s kolegama u srednjim školama. Druga stvar koja me ohrabruje je donesena odluka da se do 15. studenog raspiše natječaj za ljude koji su duže godina na određeno vrijeme i natječaj će se raspisati na neodređeno vrijeme. Mislim da ćemo biti zadovoljni, a posebno ljudi koji nakon sedam, osam ili deset godina budu primljeni u stalni radni odnos. Živi bili pa vidjeli hoćemo li biti zadovoljni. Ja se nadam da ovakvom organizacijom i jedinstvom sindikata možemo polučiti dobre rezultate. Evo, danas nismo sve riješili, ali jesmo dvije-tri stavke i to je već jedan dobar početak", kazao je Lauš.

Nakon sastanka priopćenjem su se oglasili i iz Vlade HNŽ-a.

"Na traženje predstavnika sindikalnih organizacija korisnika Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije, danas je u zgradi Vlade HNŽ-a održan radni sastanak kojim je predsjedao dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade. Herceg je, zajedno s ministrima odgovornim za resore koje predstavljaju predmetni sindikati, ministrima Adnanom Faladžićem, Slađanom Bevandom, dr. sc. Rašidom Hadžovićem i Suadom Balićem, primio čelnike šest sindikalnih organizacija, predstavnike osnovnoga i srednjega obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Slavka Lauša, Edinu Čomić, Josipa Milića, Edina Sarajlića, Naila Balića i Karmelu Petković.

Razgovarali su o aktualnim zahtjevima sindikata, i to mogućnostima povećanja plaća proračunskim korisnicima, rješavanju pitanja kolektivnoga ugovora za osnovno obrazovanje, nastavku realiziranja naslijeđenih obveza isplata po sudskim presudama iz ranijih razdoblja, raspisivanju natječaja za prijam u stalni radni odnos djelatnika u osnovnim i srednjim školama te izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaća. Postignut je visoki stupanj suglasja o dinamici, načinima i mogućnostima rješavanja svih pet pitanja. Prve će korake Vlada poduzeti na način da će na prvoj sljedećoj sjednici izmijeniti spomenutu uredbu te donijeti odluku vezanu za spomenuti natječaj koji će biti objavljen do sredine mjeseca studenog, a ostala pitanja riješit će kroz izradu financijskih dokumenata, u prvomu redu kroz planirane izmjene i dopune Proračuna za 2021. godinu te izradu Proračuna za 2022. godinu", navodi se.

Sindikati HNŽ,Vlada HNŽ

''Razumijem i poštujem legitimna sindikalna traženja i njihovu argumentaciju, jer cjelokupno društvo trpi posljedice aktualne energetske i krize s rastom cijena energenata, što je dovelo do osjetnog povećanja troškova života. Međutim, Vlada nema izbora nego se ponašati u skladu s ovlastima i proračunskim mogućnostima, a proračunski okvir je takav kakav jest, uvjetovan pandemijskom godinom i osjetno smanjenim priljevom sredstava, što je međusobna posljedična veza'', poručio je predsjednik Herceg, izrazivši nadu u razumijevanje i nastavak konstruktivne suradnje i dijaloga na relaciji Vlada – socijalni partneri.

''Unatoč lošijoj projekciji, planu i punjenju Proračuna za otprilike 15 posto za 2021. godinu, ispoštovali smo preuzete obveze po potpisanim kolektivnim ugovorima i u ovoj godini povećali poziciju plaća proračunskih korisnika za oko 10 milijuna KM. Samo površnim iščitavanjem vidljivo je kako za plaće i druga davanja uposlenika u osnovnim i srednjim školama trenutačno izdvajamo 74 milijuna KM godišnje, za uposlenike MUP-a oko 32 milijuna, što je gotovo 107 milijuna KM proračunskih sredstava'', dodao je Herceg.

"Inače, Vlada HNŽ-a potpisala je nove kolektivne ugovore sa svim sindikalnim organizacijama, osim sa sindikatima osnovnoga obrazovanja, s kojima je resorno ministarstvo prosvjete u završnoj etapi razgovora pa se uskoro očekuje potpisivanje i toga kolektivnog ugovora koji treba popraviti socijalni status uposlenika u osnovnim školama. Kada je riječ o sudskim presudama odnosno isplatama po tim naslijeđenim obvezama od ranije, Vlada HNŽ-a u ovom sazivu do sad je isplatila ukupno 16 milijuna KM, što je usporeno kao posljedica pandemije koja je ostavila i još uvijek ostavlja objektivne posljedice na sve segmente društva, tako i na javne financije", navodi se.

"Na sastanku je iznova naglašeno kako je Vlada bila, jest i bit će uvijek otvorena za dijalog o čemu svjedoči niz razgovora i susreta s predstavnicima sindikata koji su doveli do potpisivanja brojnih, usuglašenih, kolektivnih ugovora. Izraženo je uvjerenje u to kako će se, unatoč izazovima s kojima smo suočeni, kroz nastavak dijaloga iznaći održiva i prihvatljiva rješenja koja će odražavati stvarnost vremena i okolnosti u kojima živimo", priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.