NAKON ODLUKE SENATA UNSA Sebija Izetbegović više ne može biti ni generalna direktorica UKC-a Sarajevo

Sebija Izetbegović
Ilustracija

Nakon što je jučer Senat UNSA- s 30 glasova za, 5 protiv i 6 suzdržanih oduzeo akademsko zvanje Sebiji Izetbegović, prema saznanjima Hercegovina.info ona više ne može obnašati dužnost ni generalne direktorice UKC-a Sarajevo.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", broj 46/10 i 75/13) propisana je nadležnost Upravnog odbora u članku 65. i na temelju toga je Upravni odbor UKC Sarajevo donio Statut univerzitetskog kliničko centra Sarajevo, a člankom 44. tog Statuta propisao posebne uvjete koje mora posjedovati osoba imenovana za generalnog direktora.

Između ostalog, generalni direktor mora imati završenu specijalizaciju iz djelatnosti UKC-a, kao i biti nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovitog ili izvanrednog profesora, odnosno docenta.

Člankom 66. istog Zakona u stavku 2. propisuje "direktora zdravstvene ustanove imenuje i razrješava upravni odbor", znamo da je preminuli prof. dr. Vjekoslav Mandić sukladno članku 66. stavak 3. prethodnu dao suglasnost za Sebiju Izetbegović, a sve na temelju izvješća povjerenstva koja je provelo javni poziv za imenovanje generalnog direktora UKC-a Sarajevo. Međutim ona više ne ispunjava zakonske uvjete za funkciju koju obnaša. Ostaje pitanje kakva će biti odluka Upravnog odbora UKC-a Sarajevo? 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.