NAKON AFRIČKE KUGE Proizvođači svinja u Srbiji najavljuju poskupljenje mesa, evo koliko će koštati po kilogramu

Farma Ljubas Roško Polje
Ilustracija/Hercegovina.info

Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocijenili su da će svinjsko meso idućih mjeseci poskupljivati i da će svinjetina za Novu godinu koštati 1000 dinara (8,53 eura) po kilogramu, čak i ako država dozvoli uvoz, jer cijena raste i u Europi zbog smanjene ponude.

Vlasnik farme svinja Braća Parlagić koja se nalazi u prirodnom rezervatu Zasavica, Milovan Ivanković, izjavio je za Betu da je Uprava za veterinu u Srbiji zakasnila s uvođenjem rigoroznih mjera zaštite i omogućila da se afrička kuga svinja raširi po cijeloj Srbiji, prenosi Poslovni.hr.

“Cijene svinjetine će rasti jer se zdrave svinje prinudno kolju iz straha od afričke kuge, a bolesne uništavaju, pa će ponuda biti smanjena. U Srbiji već sada nedostaju prasci za tov, uvozni koštaju oko 700 dinara po kilogramu”, istaknuo je Ivanković. Dodao je da je uvozno prase na početku godine koštalo oko 100 eura, a već je dostiglo cijenu od 150 eura.

Kredit milijun eura

Broj svinja će se, prema njegovim riječima, značajno smanjiti jer će se potpuno uništiti proizvodnja na malim gospodarstvima, a ostat će samo veliki sustavi koji neće moći nadoknaditi manjak svinja, kao ni uvoz, jer i u Europi vlada kuga i smanjena je ponuda, a meso je već poskupjelo. On je rekao da su Uprava za veterinu i država odmah morali spriječiti promet i kretanje iz zaraženih područja, a da je vojska trebala kontrolirati granice kako se ne bi unijela zaraza iz susjednih zemalja. Ocijenio je apsurdnim da pola kilograma svinjetine košta kao kutija cigareta, ali ipak i pored toga nadolazećih će mjeseci samo mali broj građana moći platiti cijenu svinjetine.

“Sada je velika ponuda, svinje se kolju i prije nego što dostignu potrebnu kilažu, zaklani prasci se stavljaju u zamrzivač, pa će se prodavati za šest do sedam mjeseci. Zbog toga je cijena svinjetine pala sa 240 na 220 dinara po kilogramu”, otkrio je Ivanković.

Proizvođači će, smatra on, zbog nebrige države imati ogromnu štetu jer država ne može nadoknaditi izgubljenu dobit i pravu cijenu, a farmeri trebaju otplaćivati svoje kredite.

Dodao je kako on uzgaja 400 krmača i proizvodi 12.000 tovljenika godišnje, a da mu je kredit milijun eura. Zoran Matijević, vlasnik kompanije Matijević, izjavio je da ukoliko se afrička kuga i dalje bude širila u Srbiji i bude manje svinja, da se može očekivati poskupljenje tog mesa.

Neke kompanije i uvoze

“Pretpostavljam da će država pokušati spriječiti poskupljenje davanjem dozvola za uvoz svježeg mesa, mislim da ga neke kompanije i sada uvoze”, rekao je Matijević.

Kaže da trenutačno u njihovim trgovinama kilogram mesa od buta košta oko 760 dinara, a da je kilogram žive vage 240 dinara i da proizvođači svinja po ovim cijenama imaju zaradu, a da su prerađivači skoro na nuli zbog velikih troškova, među kojima su najveći plaće i porezi na plaće radnika. Farma svinja te kompanije, kako je kazao, do sada nije imala problema s afričkom kugom, a uzgaja 6000 krmača i godišnje 150.000 tovljenika.