VIDEO  VEČERNJI I ABRAHAM ZA JEDNAKOST Održan drugi Equality Forum

aluminij industries,Forum,jednakopravnost,diskriminacija,večernji list,aluminij industries,jozo pavković,vijesti
Emanuel Soča/FENA

Institucija ombudsmena u Bosni i Hercegovini primila je u prošloj godini 173 žalbe koje su se odnosile na diskriminaciju – kazala je ombudsmenica za ljudska prava u BiH Nives Jukić govoreći na 2. Forumu o jednakopravnosti u Aluminij Industriji u Mostaru.

Dodala je kako je često imala priliku vidjeti i prepoznati sve probleme s kojima se građani u društvu susreću, prenosi Fena.

"Svaka nepravda koju netko trpi u našem društvu nije nužno diskriminacija. Neophodno je provesti postupak istraživanja, a značajno je za naše građane da je naš postupak besplatan. Zavisno od rezultata istraživanja mi donesemo odgovarajuću preporuku. Jako je bitno graditi društvo jednakih u različitosti, a to je obveza svih nas", smatra Jukić.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša istaknuo je kako se na Forumu razgovaralo o nedostacima s kojima se građani susreću i sa svim oblicima diskriminacije.

"Razgovarali smo o tomu što nam građani mogu sugerirati da bismo mi promijenili kroz zakonsku regulativu, nadopunili, unaprijedili i pomogli što većem broju ljudi kako bi bili što manje diskriminirani", podvukao je ministar.

Sadržaj se učitava...

U BiH postoji toliko oblika diskriminacije da možemo, kao sa švedskog stola, birati primjere, naglasila je zastupnica u Zastupničkom domu PFBiH Sanela Prašović – Gadžo.

"Moramo mijenjati takve stvari i odgojiti društvo da prepozna svaki oblik diskriminacije. Onako kako se većina ponaša prema manjini na određenim prostorima, oslikava stanje koliko mi razumijemo poštivanje ljudskih prava i diskriminaciju.  Ne možemo birati da će nam nešto odgovarati, a nešto ne. Vrlo je jasno kako se trebamo postaviti", rekla je Prašović – Gadžo.

Da je važno biti spreman praviti iskorake, mišljenja je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

"Ono što nas razlikuje, bilo po vjeri, naciji, političkoj skupini ili bilo čemu drugome, ne znači automatski da smo jedni protiv drugi. Moramo težiti društvu koje će kroz kulturu i obrazovanje donijeti do boljeg sutra", ocijenio je Milivojević.

Kazao je kako je pozvan na Forum jer dolazi iz naroda koji je konstitutivan u BiH, ali koji je u Federaciji manjinski po svojoj brojnosti.

"Kao netko tko je politički izabran, upućen sam jako dobro u sve što tišti naš narod, od nepravdi do diskriminacije. Nadam se da će takvih primjera u budućnosti biti manje", zaključio je on.

Inače, u Aluminij Industriji u Mostaru održan je 2. Forum o jednakopravnosti kojega su organizirali M. T. Abraham Group i Večernji list BiH, a na kojem se govorilo o jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena.