IMA LI GO SDA PREDSJEDNIKA? Sudski poziv za Salema Marića vratio se neuručen

Salem Marić
Ilustracija

Za danas zakazano ročište u predmetu dr. Lejle Orhan, koja je tužila Dom zdravlja Stari Grad u Mostaru zbog diskriminacije pri zapošljavanju je odgođeno. Svjedočiti je trebao predsjednik GV Mostara Salem Marić, koji se spominje u više predmeta u kontekstu nepravilnosti pri zapošljavanju, a poziv na sud mu je slan na GO Mostar, te se vratio neuručen. 

Ročište je pomaknuto zbog zdravstvenih razloga pravnog tima tužiteljice, potvrdila nam je ona sama, a do idućeg ročišta treba sudu dostaviti privatnu adresu Salema Marića. 

Predsjednik Gradskog vijeća ključni svjedok

Podsjetimo, Županijski sud u Mostaru donio je jedno značajno rješenje koje može biti svjetlosna zraka svima koji se svakodnevno susreću s nezakonitim zapošljavanjima, a po stranačkim nalozima, u ovom slučaju SDA. 

Naime, sudsko vijeće sastavljeno od sudaca Nade Hamović-Kovačević, predsjednice vijeća, Tatjane Mijatović i Zorana Krtalića uvažio je žalbu tužiteljice Lejle Orhan, te će se ponovno suditi oko postavljanja direktora u JU Dom zdravlja Stari grad, gdje se Orhan smatrala oštećenom, a o čemu smo ranije pisali. 

U parničnom postupku tužiteljice Lejle Ohran koju je zastupao Milenko Krčum i Edina Kapetanovića, direktora prvotuženog, kojega je zastupao „Kebo&Guzin“ iz Mostara, a radi diskriminacije pri zapošljavanju, Županijski sud je donio rješenje da se žalba tužiteljice uvažava, prvostupanjska presuda ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

Kandidat izabran po političkoj liniji?

Predmet spora je zahtjev tužiteljice da se utvrdi diskriminacija u provođenju natječaja objavljenog 28. 2. 2020. godine i to temeljem stranačke pripadnosti izabranog kandidata, zbog činjenica da izabrani kandidat nije ispunjavao ni formalne uvjete natječaja, da je tužiteljici dostavljena odluka o izboru kandidata s nejasnom i nepotpunom pravnom poukom i da je u ponovljenom natječaju neopravdano eliminirana iz daljnjeg postupka, uz uskraćivanje prava na pravni lijek neblagovremenim dostavljanjem odluke o imenovanju.

Drugo, iz zapisnika s pripremnog ročišta vidljivo je da je tužiteljica predložila saslušanje svjedoka Salema Marić, iz Županijskog odbora SDA i Gradskog odbora SDA, kao dokaz da SDA ima presudan utjecaj u postupcima imenovanja na rukovodeće pozicije u dijelu Grada Mostara koji je tijekom rata bio pod kontrolom Armije BiH, a prvostupanjski sud je odbio taj prijedlog „jer nije u direktnoj vezi sa predmetom postupka, već se radi o hipotetičkom pitanju šta bi bilo kad bi bilo“.

Tužiteljica žalbom ističe da joj je na ovaj način uskraćeno pravo da izvede bitan dokaz, a Županijski sud smatra isto osnovanim. Ovakvim postupanjem prvostupanjski sud je uskratio tužiteljici pravo da raspravlja, a što je utjecalo na donošenje zakonite i pravilne presude, smatra Županijski sud. Stoga u ponovnom postupku prvostupanjski sud treba ponovo otvoriti glavnu raspravu, na kojoj će tužiteljici dozvoliti saslušanje svjedoka Salema Marić i saslušati svjedoka na predložene okolnosti. Ako dođe do promjene suca, radi primjene načela neposrednosti treba ponovo saslušati ranije saslušane stranke i svjedoke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.