Svjedoci tvrde: Ante Glibić je molio Buhovca da ne puca

ranjavanje, pucnjava, Ante Glibić, Dejan Buhovac, rondo, pucnjava, rondo, ranjavanje, Dejan Buhovc, Hecko, Ante Glibić, Dragan Barbarić, Dejan Buhovac, Ante Glibić, Manuel Čović
Buhovac je na optuženičku klupu sjeo zbog sumnje da je u svibnju ove godine pokušao ubiti vlasnika kafića Antu Glibića tako što je prema njemu ispalio više hitaca iz pištolja.

Zaštitar čuo naguravanje

Optuženi je jučer, uglavnom mirno, slušao svjedočenja svjedoka optužbe, a povremeno se smješkao. Dva sata je trajalo jučerašnje ročište na kojem su svoje viđenje kobnog događaja dala četvorica muškaraca, koji su se u trenutku pucnjave našli u kafiću "Carpe". Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Almir Čolaković, koji je izjavio kako je te večeri radio kao zaštitar na ulazu u kafiću "Carpe". On je rekao kako su prije pucnjave vlasnik kafića Ante Glibić te njegovo društvo sjedili za jednim stolom. S njima je bio i Buhovac. Rekao je kako je u jednom trenutku čuo buku.
"Čuo sam naguravanje, počela je galama, poslije toga sam vidio kako su svi ponovno sjeli za stol. Nisam tada obraćao pozornost na to", rekao je Čolaković. On je dodao da je kasnije vidio Buhovca kako se umiva na slavini kod šanka. Glibić je bio u njegovoj blizini. "Poslije toga Hecko je izletio iz kafića. Prošao je pored mene. Kako je brzo hodao, zaključio sam da je tada bio lud", izjavio je zaštitar. On je dodao kako je nakon toga iz kafića izišao i Manuel Čović.

"Vidio sam Manuela kako razgovara na mobitel. Rekao mi je kako je par puta zvao policiju i da mu se nitko nije javljao", tvrdi Čolaković. "Manuel mi je rekao da Hecka više ne puštam u kafić", rekao je zaštitar, a na pitanje tužitelja je izjavio kako je dvadesetak minuta kasnije ugledao Buhovca kako ide prema kafiću.

"Netko iz kafića je tada viknuo: 'Eto Hecka', nisam čuo tko. Hecko mi je prišao. Držao je desnu ruku iza leđa. Došao je do mene i rekao mi: 'Skloni se da uđem', prepričao je Čolaković dodavši da je Buhovcu rekao kako je njemu ulaz zabranjen i da ne može više ući.

"Hecko se tada okrenuo, a kasnije se čuo pucanj", rekao je Čolaković dodavši da se nakon toga sakrio u separe iz straha za svoj život. Na pitanje tužitelja Predraga Tomića koliko je bilo pucnjeva, Čolaković je odgovorio da se ne sjeća, ali da je sigurno bilo više pucnjeva. Dodao je da je sve trajalo oko minutu. "Kada se sve završilo, prvo sam vidio Antu kako leži ranjen kod šanka. Govorio je da mu netko donese dozvolu za pištolj", ispričao je Čolaković.

Čuo pucnjeve

Nakon Čolakovića, na klupu za svjedoke je pozvan student Vlado Miličević, koji se također nalazio u kafiću u vrijeme pucnjave.
On je rekao kako je vidio Buhovca kako se nagurava s Manuelom Čovićem. Prije toga je čuo prepirku. "Čuo sam neke rasprave, kao da ide priča u lošem smjeru. Pričali su o nekim ranijim događajima. Manuel je rekao: 'Pustite to sad. Nemojte o tom pričati, što vam je", prepričao je Miličević. Dodao je da je dotrčao kada je vidio Buhovca i Čovića kako se naguravaju.

"Prišao sam im i gurnuo ih obojicu pa su pali na pod. Vidio sam da je Hecko krvav. On se nenormalno ponašao, vrijeđao nas je sve, psovao sestru i majku. Potom je sjeo za stol, obrisao se i otišao. Na odlasku je rekao: 'Je..t ću vam svima majku. Oko 30-40 minuta kasnije sam vidio Hecka kako parkira auto i ide prema kafiću. Vidio sam ga kroz staklo, pa sam otrčao prema bočnom ulazu, čekao da skočim na njega ako uđe. On je, poslije razgovora sa zaštitarom, otišao natrag do terase. Ante je bio na terasi. Odjednom sam čuo Antu kako viče: 'Nemoj Hecko, kao Boga te molim.' Poslije toga sam čuo ispaljivanje metka. Otrčao sam do terase i vidio Antu kako leži na podu i uzvraća paljbu prema kutu u kojem je Hecko bio. Hecko se skrio iza zida te je pucao prema Anti", prepričao je Miličević. On je dodao da je kasnije vidio Buhovca kako šepajući ide prema policijskom autu kako bi se predao.

Poslije Miličevića je svjedočio Boris Bošnjak koji je izjavio kako je došao u kafić nakon što je čuo da je bilo nekih problema. Rekao je kako je čuo da je Hecko dolazio u kafić i pravio probleme. "Nakon nekog vremena sam čuo gdje govore: 'Eto ga.' Mogao sam naslutiti što će se dogoditi pa sam se kroz prolaz spustio u diskoteku 'Drugi način'", kazao je Bošnjak. Ispričao je kako je potom čuo pucnjavu. Posljednji je svjedočio Srđan Đurović, koji je rekao kako je tijekom pucnjave legao iza šanka. Nije vidio samu pucnjavu, ali je prije prvih hitaca čuo Glibića kako govori Buhovcu: 'Nemoj pucati.'

Piše: I.Herceg / Dnevni list