Mostar: Dejanu Buhovcu Vrhovni sud smanjio kaznu zatvora

Odluka je to Vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH kojim je predsjedavao sudac Malik Hadžiomeragić. Buhovcu je nakon ove presude produžena i mjera pritvora do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Vrhovni sud je ovom presudom odbio prijedlog federalnog tužitelja da se Buhovca kazni za oba kaznena djela jer su ista dokazana, a jednim je dijelom odbio i braniteljicu optuženog Senku Nožicu koja je tvrdila da je Buhovac pucao u nužnoj obrani. Oštećene Glibića i Ćosića u ovome je slučaju zastupala odvjetnica Nada Dalipagić.

Vrhovni sud je presudio da presuda za pokušaj ubojstva Ante Glibića od tri i pol godine ostaje ista, dok se za pokušaj ubojstva Dalibora Ćosića oslobađa krivnje.

Podsjećamo, presudom Županijskog suda u Mostaru od 16. veljače ove godine optuženi je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Za pokušaj ubojstva Ante Glibića Buhovac je dobio tri godine i šest mjeseci zatvora, dok je za pokušaj ubojstva Dalibora Ćosića dobio dvije godine zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Međutim, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i sam je donio odluku. Prema navodima iz prvostupanjske presude, Buhovac je u noći 12. svibnja prošle godine oko 3.30 sati nakon verbalnog i fizičkog sukoba s Manuelom Čovićem napustio ugostiteljski objekt "Caffe Carpe", vlasništvo Ante Glibića, te je prilikom odlaska zaprijetio: "Pobit ću vas kad se vratim."

Vratio se oko 4 sata i s pištoljem za pojasom pokušao ući u spomenuti kafić na sporedni ulaz. Zaštitar Almir Čolaković mu to nije dopustio pa je Buhovac krenuo prema glavnom ulazu. Na terasi ispred glavnog ulaza u kafić primijetio je Antu Glibića i ispalio dva hica u njegovom pravcu kojom prilikom ga je jednim hicem pogodio u predio lijeve natkoljenice. Glibić je uzvratio istom mjerom ispalivši nekoliko hitaca prema Buhovcu prilikom čega ga je pogodio jednim hicem u predio desne podlaktice.

Vidjevši što se događa, Dalibor Ćosić je izišao na sporedni ulaz iz objekta i kao znak upozorenja ispalio jedan hitac pored Buhovca. Buhovac se nakon toga, po navodima presude, okrenuo prema Ćosiću i pokušao u dva navrata pucati u njega, ali se pištolj zaglavio.

Prilikom repetiranja pištolja ispalio je jedan nekontrolirani hitac u pod da bi nakon toga Ćosić prema njemu ispalio još dva hica u donji dio ekstremiteta, prilikom čega ga je pogodio u lijevu nogu ispod stražnjice i jednim hicem u remen traperica s desne strane trbuha.

Buhovac je potom ispalio jedan hitac prema Cosiću i još jedan prema Glibiću da bi se potom udaljio prema svom vozilu parkiranom preko puta ugostiteljskog objekta gdje se nalazila policijska ophodnja na čiji je zahtjev odložio oružje.

Optužnica Županijskog tužiteljstva teretila je Buhovca da je počinio kazneno djelo dva ubojstva u pokušaju. Istraga protiv Glibića i Ćosića je obustavljena.

Dnevni list