PET GODINA ZATVORA Hecku izrečena nepravomoćna presuda

Ako vam je smiješno, da prekinemo?", oštro ga je upitao Hamo Kebo, predsjedajući sudskog vijeća. "Pa može", hladno je odgovorio optuženi Buhovac usput spominjući kako će biti i drugo suđenje. Sudac ga je ipak ukorio te je optuženi Buhovac ostatak izricanja presude mirno saslušao.

Piše: I.Herceg / Dnevni list

Jučerašnjim izricanjem presude konačno je završeno suđenje Buhovcu, koji je bio optužen da je u svibnju prošle godine pred kafićem u središtu Mostara pokušao ubiti Antu Glibića i Dalibora Ćosića pucajući na njih iz pištolja. Predsjedajući vijeća je proglasio Buhovca krivim za dva pokušaja ubojstva, izričući mu kazne za oba djela. Tri i pol godine dobio je Buhovac za pokušaj ubojstva Glibića te dvije godine za to što je pokušao ubiti Ćosića.

Te dvije kazne objedinjene su mu u jedinstvenu presudu od pet godina zatvora. Brojni svjedoci su u dosadašnjem tijeku suđenja pričali kako je optuženi Buhovac, kobne noći, nakon što je izbačen iz kafića "Carpe" u Mostaru, zaprijetio kako će se vratiti viknuvši: "Sve ću vas pobiti", poslije čega je otišao po pištolj te se vratio i počeo pucati na ljude u kafiću, ranivši pritom vlasnika kafića Antu Glibića u noge. Iako su odvjetnici optuženog tvrdili kako je Hecko pucao u samoobrani nakon što je vidio da Ante Glibić prvi vadi pištolj, sudac Kebo je prilikom obrazlaganja presude naveo kako je dokazano da je Buhovac imao ubojite namjere. "Bitno je da se on spremio na obračun", pojasnio je sudac, prepričavši kako je Buhovac došao s pištoljem pred kafić te je htio ući u objekt.

Tu namjeru da uđe u kafić s pištoljem Sud je protumačio kao želju za obračunom. "Osoba koja želi obračun ne može se pozivati na nužnu obranu", rekao je sudac, odbacivši tim riječima teze obrane koja je cijelo vrijeme tvrdila da je Hecko zapucao u nužnoj obrani. Sudac je kao otežavajuću okolnost spomenuo i to što je Buhovac dosad čak četiri puta osuđen, od čega čak tri puta za djela u kojima je korišteno vatreno oružje te jednom za pokušaj ubojstva. "Uzeli smo u obzir i izjavu vještaka koji je rekao da je optuženi agresivna osoba, koja nema tolerancije prema ostalima", napomenuo je sudac Kebo. Buhovcu je produžen pritvor te će ostati u zatvoru do pravomoćnosti presude. Od njega će se oduzeti pištolj, a pištolji će se oduzeti i od oštećenih Glibića i Ćosića, sve u interesu zaštite opće sigurnosti, kako je pojasnio sudac Kebo. Sudac je u obrazlaganju presude opomenuo i policiju rekavši da su nedovoljno blagovremeno i nedovoljno aktivno reagirali kako bi spriječili obračun. Naime, kada je Hecko napustio kafić prijeteći da će sve pobiti, ljudi iz kafića su panično počeli zvati policiju. Čak 22 puta su nazvali policijski broj tražeći da netko dođe pred kafić. Podsjetimo, kada je optuženi došao pred "Carpe", policajci su već bili tamo te su mu vikali da stane, ali se on oglušio o naredbe policije te je otišao do kafića gdje je izbila pucnjava. Hecko je najprije zapucao na Glibića koji se nalazio na terasi kafića, a potom je pokušao pogoditi i Dalibora Ćosića, ali se ovaj sklonio. To što je Glibić zadobio tek lakše ozljede, i to što Ćosić uopće nije ranjen, nije za sud bilo toliko bitno, kolika je bila bitna namjera optuženog da ih obojicu ubije. Zbog toga je i osuđen za oba pokušaja ubojstva. Što se tiče osoba iz kafića, sudac je rekao da su oni mogli ubiti Buhovca da su htjeli, ali to nisu učinili, što potvrđuju i snimke na kojima se vidi da su oni zapucali tek nakon što je Buhovac prvi otvorio vatru. Podsjetimo, u pucnjavi pred kafićem i sam optuženi je bio ranjen. Pogodili su ga hici koje su u obrani ispalile osobe iz kafića.