STUDENTI SU NAM PISALI "Primorani smo plaćati hranu loše kvalitete"

studentica

Studenti Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru godinama unatrag susreću se sa lošim uvjetima u sklopu Studentskog hotela, gdje su privremeno smješteni jer je Studentski dom ovog Univerziteta nakon sedam godina i dalje u izgradnji. Prema njihovom navođenju, više puta su kucali na vrata nadležnih zbog neisplativosti i nekvalitete obroka, ali nikada nije došlo do nekog većeg poboljšanja. Kako kažu, nadležni su gluhi za studentske apele.

Studenti primorani plaćati hranu za koju tvrde da je loše kvalitete

„U Studentskom hotelu gdje smo trenutno smješteni postoje dvokrevetne i trokrevetne sobe. Troškove smještaja snose županije iz kojih studenti dolaze, tako da studenti osobno ne plaćaju smještaj, osim ako žele biti u dvokrevetnoj sobi sami, odnosno naknadu za dodatni krevet od 80 KM mjesečno. Svi studenti su obavezni plaćati hranu svaki mjesec tijekom akademske godine, a koja košta 231 KM za 34 obroka koje sami raspoređuju kako oni žele. Ovaj iznos su obavezni platiti bez obzira hoće li iskoristiti te obroke ili ne, a ako se prekorači broj potrošenih obroka, svaki obrok se plaća dodatnih 6.80 KM. Ipak, o kvaliteti obroka dalo bi se govoriti“, rekao je jedan od studenata koji se javio našem portalu.

Kako kaže ovaj izvor poznat redakciji, studenti su masovno nezadovoljni hranom i većina ne bi plaćala hranu da na to nije primorana.

„Već je bilo par pokušaja da se studenti pobune upravi i nadali smo se da će se kvaliteta hrane popraviti, ali to se nije dogodilo. Hrana je obično loše kvalitete, ali najveći problem je što se svakodnevno ponavljaju ista jela (nekoliko vrsta piletine i par čorbastih jela). Osobno ne uspijevam potrošiti ni ta 34 obroka koja sam obavezan platiti jer jednostavno ne mogu svaki dan da jedem isto jelo dva puta“, kazao je nezadovoljni student.

Menza ne radi nedjeljom, nemaju pristup kuhinji, a u sobama zabranjeno imati hladnjak

Napomenuo je i da menza ne radi nedjeljom, a nedjelja je u Mostaru neradni dan, te je poslije podne nemoguće kupiti kruh i osnovne namirnice, a koje studenti ne mogu kupiti ranije s obzirom na to da nemaju hladnjak, tako da su primorani izdvojiti dodatni novac da naruče nešto iz nekog od restorana ili grilova.

„Potrebno je i naglasiti da studenti nemaju pristup nikakvoj kuhinji, tako da nisu u mogućnosti sami sebi pripremati hranu, te u sobama ne postoje frižideri, a vlastite je zabranjeno donijeti i koristiti. Najveći problem SHM-a je oduvijek bio hrana, koja je svake godine sve skuplja. Obroci su obično količinski nedovoljni, a kvaliteta hrane nije zadovoljavajuća za većinu studenata“, objasnio je on. 

Obrok se obično sastoji od juhe, nekog jela po izboru (na primjer par pilećih fileta i priloga, odnosno makarona ili riže). Uz večeru nekada dođe i kolač, banana ili voćni jogurt. U svakom slučaju, slažu se studenti, trenutna cijena obroka je previsoka za ono što se nudi, posebno znajući da se radi o studentima.

Još jedan student koji je poželio podijeliti svoju priču iz ovog smještaja rekao je da je za njega studentski život u Mostaru izuzetno skup, naročito jer misli da je u drugim gradovima BiH dosta jeftinija i bolja usluga. 

„Istina je da smo se žalili, ali nitko nije htio da nas čuje. O kvalitetu hrane ne vrijedi govoriti, svi su nezadovoljni. Pretežno je samo piletina u ponudi, u rijetkim situacijama bude nešto drugo. Što se tiče smještaja, meni osobno je u redu, ali iz razloga jer plaćam dodatnih 80 KM da budem sam u sobi“, kazao je ovaj student. 

Otvorenje Studentskog doma "Antalija" najavljeno za rujan ove godine

U upravi Studentskog hotela kažu da studenti od iduće akademske godine neće više biti smješteni tu.

„Što se tiče traženih informacija, od iduće akademske godine svi studenti Univerziteta Džemal Bijedić biti smješteni u novoizgrađenom studentskom domu u krugu kampusa Univerziteta“, rekli su oni, uputivši nas tako na adresu Univerziteta i izbjegavši dati odgovore na postavljena pitanja o trenutačnim uvjetima. 

Studenti su kazali da je Studentski dom u sklopu kampusa Univerziteta Džemal Bijedić trebao biti izgrađen još prije dvije godine, a da im se puno duže isti obećava. Ipak, taj studentski dom je još uvijek u procesu izgradnje, a s adrese Univerziteta kazali su nam da je konačno otvaranje predviđeno za 12. rujan 2023. godine. 

Tada će biti bolje. 

„Studentski dom ’Antalija’ se prostire na pet katova, koji sadrže 21 moderno osmišljen i uređen apartman. Svaki apartman je pažljivo dizajniran kako bi zadovoljio sve potrebe studenata. Raspored apartmana uključuje četiri dvokrevetne soba, prostrani dnevni boravak s trpezarijom, prostorom za učenje i druženje, potpuno moderno opremljenu kuhinju, napredan sistem grijanja i hlađenja, toalet i prostrano kupatilo, balkon s panoramskim pogledom, kao i lift koji olakšava pristup svakom katu“, rekli su ispred PR službe Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Prema njihovim riječima, pored udobnosti, Studentski dom „Antalija“ će studentima pružiti vrhunsku kvalitetu života. 

„Svaka smještajna jedinica je izrađena s posebnom pažnjom i opremljena najkvalitetnijim namještajem kako bi se studenti osjećali ugodno i inspirativno. Prostrane sobe su tijekom cijelog dana ispunjene prirodnom svjetlošću i pružaju savršen ambijent za produktivno učenje i kreativnost. Studentski dom nudi i dodatne sadržaje, kao što je moderni restoran u sastavu doma, a studenti će moći uživati u raznovrsnim hladnim i toplim jelima, po pristupačnim cijenama, kao i u dva obližnja restorana, koji se također nalaze u kampusu Univerziteta, što će svakako obogatiti svakodnevni život studenata“, zaključili su ispred ovog Univerziteta.

Prema našim saznanjima, novi studentski dom će se zvati „Antalija“ pošto je glavni investitor Turska i biti će uređen po principu turskih studentskih domova, gdje će biti apartmani s po četiri spavaće sobe, balkonom, kuhinjom i dnevnim boravkom te WC-om i kupatilom (zasebne dvije prostorije).

Na njihovoj web stranici piše da je Konkurs za prijem studenata u Studentski dom Antalija u akademskoj 2023/2024 godini otvoren od 5.6. do 21.7.2023. godine, te nam ostaje da vidimo hoće li ovaj put obećanja biti ispunjena. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.