PREDMET ORKA Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužitelju

Predmet Orka suđenje
Ilustracija/Avaz

Iako je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora i to nakon nagodbe s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije, ipak, Rahman Begluk (33), označen kao vođa grupe optužene za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, jučer je, u svojstvu svjedoka, prisustvovao nastavku glavnog pretresa u ovom predmetu poznatom kao „Orka“, koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru. 

Opisao plinsku metodu raznošenja bankomata

On je deveta osoba koja se od njih dvanaest, koliko ih je bilo obuhvaćeno optužnicom, nagodio s Tužiteljstvom HNŽ, a suđenje je nastavljeno za Jozu Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35).

Rahman Begluk je skoro do u detalje opisivao većinu krivičnih djela za koja je osuđen, kao i s kim je pljačkao bankomate od Mostara, Kupresa, Međugorja pa do Sarajeva, kao i izvršavao druga krivična djela za koja je presuđen.

Na upit tužitelja Kemala Maksumića, koji zastupa optužbu, potvrdio je da se, upravo on specijalizirao za bankomate i da je „bio glavni za to“.

"Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužitelju - uzvratio je pitanjem Begluk, što je u sudnici izazvalo smijeh.

Ipak, površno je opisao plinsku metodu raznošenja bankomata, a govorio je i iznosima koje su uzimali i koje su međusobno dijelili. Samo s četiri bankomata „UniCredit banke“ družina je opuhala skoro pola miliona KM. U pohode su, naveo je, uvijek išli potpuno maskirani i naoružani, najčešće, automatskim puškama, a na upit predsjednika Sudskog vijeća, Elisa Sultanića kakve su maske koristili, odgovorio je da su ih obično izrađivali od čarapa i majica, a ponekad bi ih i kupili, piše Avaz.

Odbrana optuženih, advokati Nada Dalipagić, Branko Karadeglić i Adnan Beganović odustali su od unakrsnog ispitivanja, zatraživši dodatni rok. No, najavili su da će upotrijebiti dozvoljeni pravni lijek u vezi pravomoćne presude izrečene Rahmanu Begluku, budući da se, kako su naveli, u činjeničnom opisu navode njihovi branjenici. 

Uvjetne kazne

Također, svjedočili su i inspektori PU Mostar i Ljubuški, a za sljedeće ročište koje je zakazano 23. listopada, predloženo je suočavanje Nermina Lete sa optuženima.

Leto je bio u dijelu ekipe koja se teretila za krivična djela prikrivanja i pomaganja za što su dobili uvjetne kazne. U njegovu garažu su dovoženi automobili koji su korišteni u dizanju bankomata i pljački, među kojima su bili Audi A6 i BMW , a koji su poslije rastavljani u dijelove i prodavani, a u vezi toga je svjedočio koncem jula.

Također, sredinom tjedna su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli tri muškarca s područja Mostara, među kojima su dvojica priznali da su optuženim odali korisne iinformacije za izvršenje krivičnih djela te će biti pozvani kao svjedoci.