PREDMET ORKA Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužitelju

PREDMET ORKA Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužitelju
Avaz

Iako je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora i to nakon nagodbe s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije, ipak, Rahman Begluk (33), označen kao vođa grupe optužene za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, jučer je, u svojstvu svjedoka, prisustvovao nastavku glavnog pretresa u ovom predmetu poznatom kao „Orka“, koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru. 

Opisao plinsku metodu raznošenja bankomata

On je deveta osoba koja se od njih dvanaest, koliko ih je bilo obuhvaćeno optužnicom, nagodio s Tužiteljstvom HNŽ, a suđenje je nastavljeno za Jozu Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35).

Rahman Begluk je skoro do u detalje opisivao većinu krivičnih djela za koja je osuđen, kao i s kim je pljačkao bankomate od Mostara, Kupresa, Međugorja pa do Sarajeva, kao i izvršavao druga krivična djela za koja je presuđen.

Na upit tužitelja Kemala Maksumića, koji zastupa optužbu, potvrdio je da se, upravo on specijalizirao za bankomate i da je „bio glavni za to“.

"Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužitelju - uzvratio je pitanjem Begluk, što je u sudnici izazvalo smijeh.

Ipak, površno je opisao plinsku metodu raznošenja bankomata, a govorio je i iznosima koje su uzimali i koje su međusobno dijelili. Samo s četiri bankomata „UniCredit banke“ družina je opuhala skoro pola miliona KM. U pohode su, naveo je, uvijek išli potpuno maskirani i naoružani, najčešće, automatskim puškama, a na upit predsjednika Sudskog vijeća, Elisa Sultanića kakve su maske koristili, odgovorio je da su ih obično izrađivali od čarapa i majica, a ponekad bi ih i kupili, piše Avaz.

Odbrana optuženih, advokati Nada Dalipagić, Branko Karadeglić i Adnan Beganović odustali su od unakrsnog ispitivanja, zatraživši dodatni rok. No, najavili su da će upotrijebiti dozvoljeni pravni lijek u vezi pravomoćne presude izrečene Rahmanu Begluku, budući da se, kako su naveli, u činjeničnom opisu navode njihovi branjenici. 

Uvjetne kazne

Također, svjedočili su i inspektori PU Mostar i Ljubuški, a za sljedeće ročište koje je zakazano 23. listopada, predloženo je suočavanje Nermina Lete sa optuženima.

Leto je bio u dijelu ekipe koja se teretila za krivična djela prikrivanja i pomaganja za što su dobili uvjetne kazne. U njegovu garažu su dovoženi automobili koji su korišteni u dizanju bankomata i pljački, među kojima su bili Audi A6 i BMW , a koji su poslije rastavljani u dijelove i prodavani, a u vezi toga je svjedočio koncem jula.

Također, sredinom tjedna su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli tri muškarca s područja Mostara, među kojima su dvojica priznali da su optuženim odali korisne iinformacije za izvršenje krivičnih djela te će biti pozvani kao svjedoci.