POSKUPJELI PRIVATNI VRTIĆI U MOSTARU "Drugačije ne možemo opstati, Grad mora pomoći roditeljima, a ne nama"

Čudesna šuma, vrtić
Arhiva/Hercegovina.info

Privatni vrtići u Mostaru u prosjeku su poskupjeli za 100 KM. Ono što su iz ovih privatnih ustanova najavljivali još u rujnu, a to je da će do poskupljenja morati doći, dogodilo se. Tako roditelji za svoje mališane u privatnom vrtiću 'Čudesna šuma' od sada za boravak kada je u pitanju jaslički program, moraju izdvajati: 400KM za jedno dijete, 320KM za drugo dijete iz iste obitelji dok djeca istovremeno borave u ustanovi, 200KM za treće dijete iz iste obitelji dok djeca istovremeno borave u ustanovi, dok je za četvrto i svako sljedeće dijete boravak besplatan.

Kada je riječ o vrtićkom programu, roditelji će u istom vrtiću izdvajati: 380KM za jedno dijete, 304KM za drugo dijete iz iste obitelji dok djeca istovremeno borave u ustanovi, 190KM za treće dijete iz iste obitelji dok djeca istovremeno borave u ustanovi, dok je za četvrto i svako sljedeće dijete iz iste obitelji je besplatno.

Iako za roditelje ovo nije najsretnija vijest, iz privatnog vrtića 'Čudesna šuma' nam kažu kako je poskupljenje bilo neminovno.

"Mi jednostavno želimo kvalitetno predškolstvo u ovom gradu. Ne želimo grupe od pedesetero djece s jednom tetom. Želimo ponuditi djeci, ono što priliči svakom djetetu kako bi ono pohađalo vrtić. Vi ako se bavite bilo kojim poslom morate napraviti neku računicu. Držali smo dosadašnje cijene do kada smo to mogli. S obzirom na to da sve poskupljuje, jednostavno smo morali i mi. Napravili smo računicu i ona se kreće od 450 do 490 KM. Cijena ovisi o tome koliki vam je vrtić. Ukoliko poštujete pedagoški standard, onda treba vidjeti je li to manja grupa između 18 i 22 djece ili veća od 26 djece po grupi. Cijena se nešto smanjuje na broj djece u okviru pedagoškog standarda, ali to je do nekih 20 ili 30 maraka razlike. Mi s ovim možemo ponuditi djeci jedan čestit i kvalitetan predškolski odgoj", kaže za Hercegovina.info Ivana Brkljača ravnateljica ovog vrtića.

Povećanje cijena je bilo nužno, budući da poslovanje po starim nije održivo.

"Pokušali smo voditi razgovore s Gradom i Županijom. Mi smo s odvjetnicima izradili dokument, gdje smo mi napravili prijedlog sufinanciranja. Ne bježimo od  sustava i da nas se kontrolira. No, želimo osvijestiti javnost da je ovo problem Grada, ali i nas manje više roditelja/građana. Ne znam na koji način raditi posao koji financijski ne možete iznijeti na kraju mjeseca. Ne možete ne moći ponuditi to što bi trebali. S druge strane, ne možete ni dozvoliti da vas netko proziva za to. Ne može se ručak koji košta 50 KM napraviti za 15 KM".

Ona ističe kako privatni vrtići nemaju istu startnu poziciju s gradskim.

"Što se Grada tiče, oni imaju nekakvu svijest da bi trebalo nešto napraviti, ali ovo što oni rade nije dovoljno. Ne može se na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća reći da je za gradski vrtić ekonomska cijena 492 KM i da se nadaju da će ona doći do 530 KM, a nama kažu da nam je dovoljno da nam ekonomska cijena bude 410 KM, a moramo poštovati iste uvjete. Kako? To je kao da vi i ja moramo napraviti isti ručak. Vi dobijete 20 KM, a ja 50 KM, a vi morate ispoštovati sve što i ja. To se jednostavno ne može. Zbog toga mi moramo poskupjeti jer u ovom obliku ne možemo ni postojati. Vjerojatno će i među nama privatnicima biti onih koji će "igrati neke igrice". No, opstati s privatnim vrtićem možete samo da imate nestručan kadar na 40 do 50 djece po skupini. Mi to kategorički odbijamo".

Grad pred kraj prošle godine odlučio izdvojiti 500.000 KM za sufinanciranje privatnih vrtića, no sada se i taj iznos smanjio. No, sve to je potpuno nedovoljno.

"Naš je jedini način da sve suočimo s realnom cijenom vrtića. Ne bježimo ni od kakve kontrole, poštivanja pedagoških standarda, to je naš cilj. Ovo što Grad trenutno nudi mi ne razumijemo. Prije Božića bila je najava da će to biti 500.000 KM, a u privatnim vrtićima je prijavljeno 1427 djece, po zadnjem popisu od 16. siječnja. Stalno se vodi priča u smjeru da neće moći proći svi vrtići. No, ja kažem da svi vrtići koji su prijavljeni u ministarstvu da su dobili minimalne tehničke uvjete. Je li netko radi neke varke i prekapacitira vrtiće ja to ne znam, ali vi ne možete nekome tko ima svu papirologiju reći da ne zadovoljava uvjete, ako mu je nadležna institucija dala dozvolu. Također, moram reći kako je bilo govora o spomenutih 500.000 KM, a sada je to 475.000 KM", ističe.

Nekim roditeljima su poskupljenja teško pala, a neki su ih prihvatili uz konstataciju da su oni morali puno više učiniti kako do istog ne bi došlo. 

"Željeli smo da se roditelji uključe. Moram priznati da su i oni malo letargični. Njihova reakcija stigne tek kada kažete da od idućeg mjeseca dižete cijene. Od početka detaljno objašnjavam svojim roditeljima zašto do ovoga dolazi. Ja im ne želim nuditi predškolstvo u kojem ću im "iskrcati" djecu kako bilo. Ovim putem je neodrživo naše poslovanje. Nije ovdje stvar naše zarade. Ekonomska cijena koja je jest potrebna je da bi vrtić poslovao na nuli, a sada on radi ispod nule. Kao privatnici jednostavno nemamo drugog izbora. Naravno da roditeljima nije drago kada nešto poskupi. Neki se naravno i naljute, ali ja ih potpuno razumijem. No većina ih je prihvatila i zapitali su se mogu li oni nešto promijeniti. Organizirali smo okrugli stol, ali malo je inicijative bilo".

Brkljača ističe kako privatnici ne traže sufinanciranje svoju vrtića od strane Grada Mostara, nego da Grad pomogne roditeljima kako bi oni mogli lakše plaćati svoje troškove.

"Ponavljam, ovaj iznos koji Grad nudi od 410 KM, gdje oni sufinanciraju 210 KM, a mi ne smijemo prekoračiti 200 KM nije dovoljan. Kada podijelite taj njihov iznos sufinanciranja od 475.000 na 1427 djece znači da će nas moći sufinancirati mjesec dana, ili će sufinancirati jedan ili dva vrtića. S tim nisu napravili ništa. Vrtić ima svoju cijenu i ne želimo da Grad sufinancira vrtić, nego da pomogne roditeljima, jer mi nemamo taj standard da roditelji plaćaju vrtić za dvoje djece iako postoji neki popust u prosjeku od 20 posto za dvoje djece. No, to je uistinu prevelik izdatak. Druga stvar, postavlja se pitanje čiji je problem ako je preko 1400 djece u privatnim vrtićima, a nešto ispod 900 u gradskim". 

Još jednom je apelirala na roditelje da se uključe u rješavanje problema.

"Mislim da prvenstveno roditelji trebaju što više potaknuti rješavanje ovog problema. Organizirali smo peticiju i zadovoljni smo brojem potpisa. Zbog poskupljenja, neki će roditelji odlučiti da majka da otkaz, neki će angažirati baku koju nisu željeli opterećivati, dok će neki će ostaviti djecu i boriti se s plaćanjem. Ovo je veliki problem Grada Mostara", zaključila je ravnateljica vrtića "Čudesna šuma" Ivana Brkljača za Hercegovina.info.

Kada je riječ o subvenciji vrtića, u nedavnom razgovoru za Hercegovina.info, savjetnig mostarskog gradonačelnika Marin Čuljak istaknuo je kako će se privatni vrtići koji se odluče ući u subvenciju Grada morati izjednačiti s onim gradskim koji će biti nulti kriteriji. 

"Što se tiče ostalih razina, primjerice vrtića, za sve privatne vrtiće Županija izdaje odobrenje za rad jer ona generalno i kontrolira rad tih vrtića. S obzirom na to da Grad uvodi novu poziciju koja se tiče subvencije tih vrtića definitivno će postojati pravilnik kako se uopće i koji vrtići mogu prijaviti, a ticat će se toga i kakve standarde mora imati taj vrtić da bi mogao ući u subvenciju rada. Nije rezonski da će Grad uzeti novce i podijeliti ih vrtićima paušalno. Zašto? Zato što Grad ima svoje vrtiće u kojima postoji određeni standard. Uzet će se nulti kriterij Gradski vrtić i sukladno s njim napraviti kriterije koji će ticati subvencije privatnih vrtića".

Privatni vrtići neće moći dizati cijene "u nebo".

"To će također biti definirano kriterijima i pravilima. Oni nemaju tu slobodnu da dižu cijene "do neba". Ukoliko žele ući u subvenciju jasno se izračuna srednja ekonomska cijena. Ako Grad izračuna i zna kolika je srednja ekonomska cijena za naše vrtiće, vrlo lako ćemo izračunati kolika je ona za bilo koji drugi vrtić. Onaj tko bude divljao s cijenama neće uopće ući u subvenciju. S obzirom na to da se radi o privatnim vrtićima, oni imaju pravo reći da uopće ne žele u subvenciju, vjerojatno će netko i dalje ići tamo. No, oni koji uđu u subvenciju Grada prethodno će ispuniti sve uvjete i imat će jednaku cijenu gradskim vrtićima", rekao nam je Čuljak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.