800 TISUĆA POMOĆI Kako Grad Mostar planira pomoći roditeljima djece iz privatnih vrtića i mladima za prvu nekretninu?

Mostar zgrade panorama
Hercegovina.info

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić jučer je najavio kako će Grad Mostar subvencionirati mlade za kupovinu prve nekretnine, ali i pomoći roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće s iznosom od 800 tisuća KM iz gradskog proračuna za 2024. godinu. Odluka koja je donesena na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika bit će upućena na usvajanje Gradskom vijeću Grada Mostara. Kako je Kordić naveo na svom Facebook profilu, Kolegij gradonačelnika uputit će prema Gradskom vijeću prijedlog da se u proračunu osigura 300.000 maraka subvencija mladima za kupovinu prve nekretnine te pola milijuna maraka za pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće.

"S obzirom na to da kada je riječ o donošenju proračuna, generalno po vertikali u svim gradovima, općinama, Federaciji i županijama, tako i Grad Mostar priprema donošenje proračuna za 2024. godinu. Jučer je na kolegiju gradonačelnika, na kojem su bili načelnici odijela i gradonačelnik zajedno sa svojim Uredom razgovarano i jednoglasno zaključeno da se predlože Gradskom vijeću dvije nove pozicije u proračunu. Jedna se tiče subvencije kupovine prve nekretnine za mlade obitelji, a druga se tiče pomoći roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće. Obzirom da Grad Mostar do sada nije imao te pozicije, potreba je generalno društvu zbog različitih okolnosti, da se konačno pomogne mladima koji stvaraju obitelj da se osamostale i da na neki način lokalna zajednica pokaže opredijeljenost i da im konkretno pomogne. I za jedno i za drugo, nakon što Gradsko vijeće donese ovu odluku, a pretpostavka je da hoće, službe Gradske uprave zajedno s ostalim institucijama će donijeti posebne pravilnike kako će se moći aplicirati za ta sredstva, odnosno kako će se moći dobiti", kaže za Hercegovina.info stručni savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak.

Kada je riječ o subvenciji vrtića Čuljak ističe kako će se privatni vrtići koji se odluče ući u subvenciju Grada morati izjednačiti s onim gradskim koji će biti nulti kriteriji. 

"Što se tiče ostalih razina, primjerice vrtića, za sve privatne vrtiće Županija izdaje odobrenje za rad jer ona generalno i kontrolira rad tih vrtića. S obzirom na to da Grad uvodi novu poziciju koja se tiče subvencije tih vrtića definitivno će postojati pravilnik kako se uopće i koji vrtići mogu prijaviti, a ticat će se toga i kakve standarde mora imati taj vrtić da bi mogao ući u subvenciju rada. Nije rezonski da će Grad uzeti novce i podijeliti ih vrtićima paušalno. Zašto? Zato što Grad ima svoje vrtiće u kojima postoji određeni standard. Uzet će se nulti kriterij Gradski vrtić i sukladno s njim napraviti kriterije koji će ticati subvencije privatnih vrtića".

Privatni vrtići neće moći dizati cijene "u nebo".

"To će također biti definirano kriterijima i pravilima. Oni nemaju tu slobodnu da dižu cijene "do neba". Ukoliko žele ući u subvenciju jasno se izračuna srednja ekonomska cijena. Ako Grad izračuna i zna kolika je srednja ekonomska cijena za naše vrtiće, vrlo lako ćemo izračunati kolika je ona za bilo koji drugi vrtić. Onaj tko bude divljao s cijenama neće uopće ući u subvenciju. S obzirom na to da se radi o privatnim vrtićima, oni imaju pravo reći da uopće ne žele u subvenciju, vjerojatno će netko i dalje ići tamo. No, oni koji uđu u subvenciju Grada prethodno će ispuniti sve uvjete i imat će jednaku cijenu gradskim vrtićima".

On ističe kako su ove mjere prvenstveno usmjerene ka roditeljima.

"Pomoć je prvenstveno usmjerena prema roditeljima, jer posljedica ove subvencije mora biti da cijena bude ista u gradskim i privatnim vrtićima, ali ne samo cijena nego i usluga". 

Što se pak tiče subvencije pri kupovini prve nekretnine za mlade bračne parove, Čuljak kaže kako će ta subvencija biti limitirana kao i u drugim sredinama, ali da će svatko moći ostvariti svoje pravo.

"Ideja je da se prati primjer drugih lokalnih zajednica koje već imaju isto. Mi ćemo također ići da se subvencira određeni iznos po kvadratu. Hoće li to biti 100 ili 150 maraka ovisi o našoj procjeni koliko bi moglo biti takvih kupovina. Bit će limitiran broj kvadrata. Ne može netko kupiti stan od 100 kvadrata i onda na to imati određenu subvenciju. Ponavljam, pratit ćemo druge sredine. Primjerice, Čapljina ima limit od 75 kvadrata, Ljubuški ima maksimalni limit do 4000 maraka. Vidjet ćemo kakav će naš pravilnik biti, ali suština će biti slična kao i u drugim sredinama. U koliko iznos koji smo planirali bude nedovoljan, onda ćemo ga podizati. Važno je da kada uvedemo pravo da ga nitko ne izgubi, možda ga neće dobiti odmah, ali hoće sigurno do kraja godine", zaključio je stručni savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak.

Dodajmo, kako će pravo na subvenciju pri kupnji prve nekretnine za mlade Mostarce postojati i određeni uvjeti, a neki od njih su da će je moći dobiti samo oni do 38 godina starosti, ali i koji imaju tri godine prebivališta u gradu Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.